– Målsättningen är att provta samma dag, senast dagen efter, säger Andreas Käll, verksamhetsområdeschef på laboratoriemedicin, Region Östergötland.
Han förklarar det komplexa i att planera utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kapaciteten att utföra provtagningar har varierat, både från smittspridning och direktiv. Från ett hårt tryck i slutet på april gick regionen redan månaden efter mot en överkapacitet av provtagningsresurser.
– Runt den tionde maj gick vågen ner och behovet av provtagning minskade kraftigt, säger Andreas Käll.
Från färre resurser under sommaren ökade åter behovet under hösten. Enligt Käll fanns det en överkapacitet ända fram till slutet på oktober.
– Det som hände sedan, som är lite jobbigt nu i efter hand, är att den första november gick Folkhälsomyndigheten ut med direktiv att dubbelvaccinerade inte skulle provta sig.
Enligt Käll var vården beredd på det och började hålla igen.
Knappt tre veckor senare stod det klart att även dubbelvaccinerade skulle testas, ett beslut som påverkade vården ännu en gång.
– Över en dag ökade tiderna från knappt 400 till nära 900. Motala har haft förhållandevis lägre tryck och en god kapacitet, men nu ser vi att det ökar mycket där också.
Andreas Käll säger att man jobbar hårt för att utöka provtagningstiderna i länet.
– Vi vill säkerställa att det finns bokningsbara tider för alla, men det är snabba beslut, det tar lite tid innan vi har allting på plats.