– Det är inte bra. Kommunen har haft en god ekonomi i tio år, säger Kjell Fransson (FP) om minusresultatet.
Enligt den senaste årsredovisningen gick kommunen back med nio miljoner kronor. Detta främst på grund av att socialnämnden, men även bildningsnämnden, har haft svårt för att hålla sig inom de ekonomiska ramarna. Enligt lagstiftningen måste detta åtgärdas inom tre år. Förutom minusresultatet, så har kommunens långfristiga skulder sedan 2010 dubblerats från strax under 150 miljoner kronor till 303 miljoner kronor.
– Det är allvarligt. Under vår tid vid makten minskade vi skulderna, menar Kjell Fransson.
Oppositionen har flera förslag på hur man kan förbättra den ekonomiska situationen.
– Vi vill lägga ut ett par äldreomsorgsenheter på entreprenad. Det kan vara en åtgärd. Även effektivisering hos hemtjänsten, säger Kjell Fransson.
Men det är inte det enda man vill göra. På en lista undertecknad av Kaveh Moazzez (M), Caroline Unéus (M), Kjell Fransson själv och Jan Arvidsson (C), nämns en räcka med åtgärder. De äldreomsorgsenheterna som nämns är 50 platser på Solbacken, 100 platser på Strömsborg och dessutom omnämns ett LSS-boende. Det beräknas spara tio miljoner kronor till kommunen.
Vad gäller investeringen av Västerskolan vill man avvakta med storleken på investering. Enligt de borgerliga partiernas dokument skiljer det 80 miljoner kronor mellan en F-6-skola och en F-9-skola. Man vill se till att lokalerna verkligen nyttjas maximalt.
Dessutom vill man sälja exempelvis Folkparken, stugbyn och vandrarhemmet i Varamon samt en del skogsinnehav. Totalt skulle alla försäljningar ge 30 miljoner kronor. Argumentet för att man kan sälja är att detta inte tillhör kommunens kärnverksamhet.
– Det viktigaste är den lagstadgade verksamheten. Sen kan vi göra andra saker om vi har råd och det gör vi också. Men det här är perifera saker, säger Kjell Fransson om de föreslagna försäljningarna.
Men försäljningarna är ju tillfälliga inkomster. Kan det hjälpa kommunens ekonomi på lång sikt?
– Alla bäckar små bidrar och 30 miljoner är mycket pengar. Dessutom får vi mindre driftkostnader på lång sikt, menar Kjell Fransson.
Han har ytterligare kritik mot de styrande.
– Som vi förstått det räknar de in 18 miljoner kronor från AFA-pengarna i sin budget för att inte gå med underskott, det gör inte vi, säger han.
AFA-pengar är tillfälliga pengar från AFA försäkringar.