Så hanterar lokala företag ökad sjukfrånvaro

En ökad sjukfrånvaro märks av under coronapandemin. Företag i Motala och Vadstena hanterar detta på olika sätt.

Malin Fyhr, Fredrikssons Verkstad, Mattias Philipsson, Svensk Plaståtervinning och Mats Ullberg, Ubbes Bageri, bedriver alla verksamheter där distansarbete inte är ett alternativ för personalen.

Malin Fyhr, Fredrikssons Verkstad, Mattias Philipsson, Svensk Plaståtervinning och Mats Ullberg, Ubbes Bageri, bedriver alla verksamheter där distansarbete inte är ett alternativ för personalen.

Foto: Privat/arkiv MVT

Motala2021-01-23 16:00

Inom många yrkeskategorier går det inte att arbeta på distans, vilket förstås ökar risken för att exponeras för smitta. På Fredrikssons Verkstad i Vadstena arbetar 154 personer i produktionen.

– Sjukfrånvaron har stigit ganska markant sedan direktiven kom, säger Malin Fyhr på HR.

Under året som gått har företaget arbetat med ordinarie personal samtidigt som de fått göra en del omplaceringar. Att hitta vikarier med rätt kompetens är lite lätt, enligt Malin Fyhr. Trots förändringar i arbetsstrukturen upplever hon att både produktion och effektivitet har varit god.

– Vi har lyckats hålla leveranserna.

Att ha en god säkerhet gentemot personal på plats är också viktigt.

– Det är inte så lätt att skicka hem en svetsare för att jobba hemifrån.

Någon stor oro bland personalen har hon inte upplevt. I de fall det händer, och särskilt om personalen befinner sig i en riskgrupp, har företaget erbjudit omplacering till kvällsskift.

Mats Ullberg på Ubbes Bageri i Motala säger att hans företag varit rätt förskonad från sjukfrånvaro. När det väl händer att någon är borta, av sjukdom eller på grund av vård av barn, jobbar resterande styrka tills de är klara. Att hitta vikarier till produktionen går inte, enligt Ullberg.

– För det mesta är jag själv en bra resurs eftersom jag normalt inte har en plats i produktionen. Händer det något går jag in och kör, säger han.

Till butiken förekommer det att han tar in extrahjälp av tidigare personal som gått i pension.

– Alla hjälper till och ställer upp om det är något, de är toppen.

På Svensk Plaståtervinning i Motala arbetar cirka 70 personer i produktionen. 

– Tittar vi ur ett smittperspektiv har vi varit väldigt försiktiga från början med tuffa restriktioner. Det har gjort att vi klarat oss väldigt bra. Men vi är ju också drabbade och har sjukskrivningar, folk som är hemma både med konstaterad corona men även de som varit i kontakt med någon, säger vd Mattias Philipsson.

Enligt Philipsson har verksamheten dock klarat sin produktion hittills, även om skiftlag haft färre personal.

Kan du ge exempel på säkerhetsåtgärder för personalen?

– Vi har allt från handsprit nära tillgängligt och vi erbjuder tester till dem som befaras vara smittade. Det gör vi för att vi är väldigt sårbara. Det är inte bara att stänga fabriken, för plastförpackningar slänger du och jag dagligen, pandemi eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!