Brendas recept på en lätt och fräsch nyårsdessert

Lätt och fräsch ska nyårsdesserten vara om du frågar Brenda Hilding. Här har du hennes recept på hur man gör man gör desserten för en perfekt avslutning på nyårssupén.

Brenda Hilding menar att en nyårsdessert ska vara lätt och fräsch. Så hon har inget socker i sin dessert. Sötman kommer från frukterna och i Baileys-likören som är i den.

Brenda Hilding menar att en nyårsdessert ska vara lätt och fräsch. Så hon har inget socker i sin dessert. Sötman kommer från frukterna och i Baileys-likören som är i den.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2023-12-29 10:00

Glitter hör nyårsafton till och det har Brenda Hilding tagit fasta på när komponerat desserten till nyårsmiddagen. I ett ståtligt glas toppar jordgubbar och physalis en krämbädd som täcker kexsmulorna i botten. Allt toppad med guldglitter och parasoll i samma färg. 
Men vad desserten serveras i menar Brenda inte är det viktiga. 

– All har något slags finglas hemma, det är inte så noga. Det kan vara champagneglas eller vad man tycker passar bäst, säger hon när vi hälsar på i hennes konditori Min söta värld. 

Efter ett smakprov av hennes dessert kan konstateras att den inte alls är så söt som man kunde tro. Däremot väldigt smakrik och god. 

– Man vill inte ha för mastig dessert på nyår. Efter all julmat och en nyårsmiddag så vill man ha något lätt och fräscht. Sen gillar jag inte att ha för mycket socker i en dessert. Så i den här är det inget socker, den ska smaka Baileys. 

Därmed har vi avslöjat tre av ingredienserna i desserten. De övriga är digestivekex, smör, mascarpone och grädde. 

Hur gör man den?

– Du smular sönder 6-8 kex, det behöver inte vara digestivekex välj det du tycker om och blanda med 50 gram smör. Lägg det i botten på glasen och lägg tunt skivade jordgubbar ovanpå. Sen blandar du 100 gram mascarpone, en deciliter grädde och en halv deciliter Baileys. 

Hur många portioner räcker det till?

– Det beror på hur stora glas du använder. Men jag skulle säga att det räcker till fyra glas i alla fall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!