Så gör de för att minimera höga ljud

Kvinnlig personal som arbetat i förskolan löper en fördubblad risk att drabbas av hörselrelaterade problem jämfört med kvinnor i andra yrkesgrupper, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

Melissa Aikionemi Karlsson får hjälp att limma av Maria Andersson.

Melissa Aikionemi Karlsson får hjälp att limma av Maria Andersson.

Foto: Rita Furbring

Motala2016-03-30 10:30

Det är sedan tidigare känt att ljudnivån kan vara hög i förskolans miljö och andelen kvinnor som rapporterar besvär av buller i arbetet har ökat sedan 1990-talet. Samtidigt saknas det kunskap om riskerna för hörselrelaterade problem bland personalen, enligt studien som omfattar närmare 10 000 kvinnor i Västra Götalandsregionen. Bland de tillfrågade kvinnorna visar det sig att hela 71 procent av förskollärarna upplever exempelvis ljudtrötthet medan bara 31 procent av kvinnorna i andra yrkesgrupper gör det.

På förskolan Agneshög jobbar man förebyggande för att minska volymen i verksamheten.

– På småbarnsavdelningen försöker vi att prata med barnen, nära på deras nivå för att få en behaglig samtalston, säger Erica Rylander som arbetar på en avdelning med 16 barn.

Totalt har Agneshögs förskola sex avdelningar och på dem med äldre barn är grupperna större vilket kräver ännu mer anpassning.

– Vi försöker att jobba i pedagogiska miljöer och göra alla rum attraktiva för då delar barnen upp sig automatiskt, säger förskolechef Marie Stråhlin.

Det är också viktigt att inte säga nej till barn om de är högljudda utan istället hänvisa dem till en annan plats, enligt Erica Rylander. Som exempel nämner hon att pedagogen kan hänvisa till att lejon- eller dinosaurievrål får ske utomhus.

Att just dela upp barnen i olika grupper i samband med inom- och utomhusverksamhet minskar också ljudnivån automatiskt.

Vad gäller utrustning försöker man tillämpa lämplig utrustning i den utsträckning det går genom ljuddämpande bord med tassar, plasttallrikar och glas. På förskolan Gustavsvik finns idag även ett ljuddämpat golv som uppges fungera väldigt bra.

På vissa förskolor kan man ibland se ett öra på väggen som lyser när ljudvolymen blir för stark. Men det hjälpmedlet kan ibland få motsatt effekt enligt Marie Stråhlin eftersom en del barn gärna vill testa hur högt de kan skrika för att örat ska lysa.

– Just nu ligger vårat i förrådet, säger hon.

Erica Rylanders uppfattning är att ljudvolymerna på förskolan ökar något i samband med inskolningar på hösten då det kommer många nya barn till verksamheten som gråter i samband med lämning. För att skona sin egen hörsel, och samtidigt kunna ge god omvårdnad, använder hon sig ibland av små hörselproppar.

– Jag hör fortfarande det jag behöver höra när jag använder dem, men de dämpar det skadliga ljudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om