Så gick det för blufföretaget

Många personer lurades under 2016 av blufföretaget Lev Väl. Företaget förbjöds att använda sina fula försäljningsmetoder och har nu gått i konkurs.

Lev Väl. Företaget har anmälts till Datainspektionen efter att ha utfgett sig för att vara ett inkassobolag.

Lev Väl. Företaget har anmälts till Datainspektionen efter att ha utfgett sig för att vara ett inkassobolag.

Foto: Katarina Hydén

Motala2017-01-06 18:00

I somras skrev vi om Gun som krävdes på pengar av blufföretaget Lev Väl som lurade henne att hon var utvald i en tävling och sedan skickade henne prova-på-paket med multivitaminer ihop med en faktura. Trots att produkten skickade tillbaka och Gun skriftligt meddelade att hon inte ville ha ett abonnemang kom ytterligare krav på pengar. Dessa följdes av inkassokrav från ett bolag som inte existerade utan bara var ännu ett sätt från företaget att kräva ut pengar.

Företaget Lev Väl toppade i somras Konsumentverkets varningslista. Lev Väl har även figurerat under namnen LV Hälsokost och Maximera Scandinavia.

Runt 200 anmälningar mot företaget hade kommit in till Konsumentverket under första halvan av 2016.

LÄS MER: Varning för blufföretaget.

I juli 2016 krävde Konsumentombudsmannen att tingsrätten förbjuder bolaget att fortsätta med sina försäljningsmetoder och yrkade samtidigt på att företaget skulle förbjudas ta betalt för något konsumenten inte beställt.

Domstolen fattade ett interimistiskt beslut som innebär att ett förbud kunde träda i kraft direkt och gälla tills den slutliga domen kommer.

– Företaget gick i konkurs strax efter stämningen, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentverket.

Konsumentverket vill ändå att ärendet prövas ifall liknande försäljningsmetoder skulle dyka upp eller att den bulgar som ägde företaget skulle starta en ny verksamhet.

På Konsumentverket väntar man nu på en dom.

– Det sista vi hört från domstolen är att de måste skicka delgivningen till Bulgarien, säger hon.

Det innebär att alla handlingar måste översättas till bulgariska.

Carolina Andersson påpekar att ingen ska behöva oroa sig för inkassokrav från företaget. Bolaget finns inte längre. Om någon har krav från företaget kan man bortse från dessa.

– De ska inte betala någonting. Det är ingenting att oroa sig för, säger hon.

Företagets affärsidé var att lura konsumenter med erbjudanden och sedan kräva betalning genom hot om inkasso. Lurade konsumenter kunde inte komma i kontakt med företaget eftersom det bara fanns en telefonsvarare där inga meddelande kunde lämnas.

– Det var ett fulbolag rakt igenom, säger hon.

De som redan betalt pengar till bolaget kan troligen inte få tillbaka pengarna i och med att företaget inte längre existerar.

Företaget har även anmälts till Datainspektionen eftersom de utgett sig för att bedriva inkassoverksamhet genom bolaget European Development. Ett bolag som inte existerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om