Så dyra har villorna i Motala och Vadstena blivit

Priserna på villor i Motala har ökat med 46 procent under de senaste fem åren. Men Vadstena hamnar sist bland de tolv kommuner som granskats.

Mäklarna Niklas Wärn och Marcus Spetz ser en högre efterfrågan på villor i Motala än i Vadstena.

Mäklarna Niklas Wärn och Marcus Spetz ser en högre efterfrågan på villor i Motala än i Vadstena.

Foto: Dennis Pettersson/Länsföräkringar fastighetsförmedling pressbild/Fastighetsbyrån pressbild

Motala2021-07-01 06:00

Fastighetsbyrån har, med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik, sammanställt hur priserna på villor i Sverige utvecklats under den aktuella tidsperioden. Motala hamnar här på en nionde plats av tolv kommuner (Ödeshög är inte med). Prisökningen, 46 procent, mellan 2016 och 2021, innebär i kronor drygt 800 000. Medelpriset på en villa i Motala i dag landar därmed på drygt 2,5 miljoner kronor, uppger Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Vadstena däremot uppvisar en prisökning med endast 14 procent, drygt 280 000 kronor, och hamnar därmed i botten på listan bland östgötakommunerna. Medelpriset på en villa i Vadstena ligger i dag på 2,3 miljoner kronor.

Varför är skillnaderna så stora mellan grannstäderna?

– Teorin är att Vadstena har legat högt redan innan och nu har det kanske inte varit samma inflyttning som till Motala, säger Marcus Spetz, kontorschef på Fastighetsbyrån.

Enligt Spetz är det många från storstadsregionerna som flyttat till Vadstena, människor som är mer vana vid andra, högre priser.

Niklas Wärn på Länsförsäkringar fastighetsförmedling ser också skillnader mellan kommunerna.

– Det är tydligt att Motala är hetare än Vadstena, säger han.

Enligt Wärn finns det både ett bredare utbud och en bredare efterfrågan här, även om vissa objekt är attraktivare i grannkommunen.

Är människor beredda att betala mer för ett hus i Motala nu mot tidigare?

– Definitivt. Det har varit hett ganska länge och tittar man på riket så har vi ganska låg prissättning här. Ribban har höjts för att få ett bra hus, det räcker inte med 1,5 miljoner längre. Det måste upp en bit till för ett vettigt hus, säger Niklas Wärn.

En kommun i Östergötland som utmärker sig extra i statistiken är Ydre som toppar bland landets kommuner. Här har priserna gått upp med 154 procent under en femårsperiod. Valdemarsvik uppvisar också höga siffror, 107 procent.

Daniel Haglind, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Tranås, uppger i ett pressmeddelande:

"Snittpriserna i Ydre kommun har historiskt sätt varit lägre, vilket har skapat möjligheter för denna typ av ökning. Kommunen växer så det knakar, något som till stor del beror på att ”utflugna” Ydre-bor letar sig hemåt".

Även de vackra omgivningarna kring Ydre kommun tror Daniel Hagelin kan vara en bidragande faktor till det ökade intresset för området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!