Därför har scouterna blivit fler: "En form av paus"

Scoutrörelsen ökar rekordsnabbt, och hade över 80 000 medlemmar 2022. MVT hängde på familjescouterna i Ekens scoutkår för att ta reda på varför.

Jamie Ekerå ägnar sig åt fiske från en upp- och nedvänd flotte. Här har han lyckats få upp en tegelsten.

Jamie Ekerå ägnar sig åt fiske från en upp- och nedvänd flotte. Här har han lyckats få upp en tegelsten.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Motala2023-05-24 20:00

En bit utanför Nykyrka, i det som kallas Järskalleby, ligger Eken scoutkårs stuga. Här har de bland annat kårmöten, julfiranden och olika typer av träffar. 

Men för Vincent, Devin, Jamie och de andra barnen i Ekens familjescouter är stugan och dess tomt mycket mer än så. Möjligheterna är stora, och på bara några minuter hinner de avverka flera egenkomponerade lekar. Jamie Ekerå sitter på en upp- och nedvänd flotte med en lång pinne som han fäst ett rep i. 

– Jag fiskar, säger han och kastar ut repet ned i gräsmattan. 

Samtidigt fäktas några pojkar med långa pinnar. Två andra klättrar i ett träd och utmanar varandra i vem som kan göra djärvast uppvisningskonster i trädet. En kille syr fast nyvunna scoutmärken på sin skjorta – och plötsligt har Jamie Ekerå fått napp. Numera sitter en tegelsten fast i hans anspråkslösa fiskespö. 

Bara en bit bort sitter barnens föräldrar och dricker kaffe. En av dem är Robert Ekerå, som också är ledare för gruppen. 

– Det här tycker jag är viktigt, att låta barnen använda sin fantasi och hitta på saker på egen hand. Det är fascinerande att de kan ha så kul med så små medel, säger han när han tittar ut över barnaskaran. 

Att vara med i scouterna har blivit alltmer populärt de senaste åren. Enligt scouternas riksorganisation ökade medlemsantalet med över 4000 personer under 2022 och totalt finns det nu över 80 000 scouter i Sverige. Det är nionde året i rad som scouterna växer, men 2022 års ökning på 5,3 procent är rekordstor enligt Scouterna själva. 

Även på lokal nivå har ett ökat intresse för scouting märkts av. 

Motala scoutkårs ordförande Karin Staaf berättar att deras medlemsantal gått sakta uppåt i många år, men ökade desto snabbare under pandemin. 

– När jag började i Motala år 2000 var vi kanske 40 personer. Sedan har det ökat, och vi låg runt 60-70 personer fram till pandemin. Då ökade det till hundra medlemmar, och det är där någonstans vi ligger nu, säger hon. 

Vadstena scoutkår fick ett uppsving i början av pandemin, men det stannade av relativt fort. Nu finns dock planer på att förstora verksamheten och locka fler ungdomar. 

– Vi ska göra en rekryteringsinsats i höst, även om det inte är helt bestämt hur vi ska göra ännu. Det är alltid kul att vara fler, säger Marie Lindelöf som är ledare för Vadstenas hittills enda scoutgrupp. 

Kanske allra tydligast har ökningen varit i Mjölby scoutkår. De har gått från runt 100 till 150 medlemmar på bara de två senaste åren. De vi pratar med förklarar scoutverksamhetens pånyttfödelse på liknande sätt, med pandemin som den främsta faktorn. 

– Efterfrågan på utomhusaktiviteter ökade markant och vi kunde fortsätta hålla igång verksamheten, eftersom den gick att anpassa med små medel. Vi kunde vara utomhus och hålla avstånd, utan att det förtog något från upplevelsen, säger Mjölby scoutkårs ordförande Atheer Sam.

Samtidigt har den snabba ökningen lett till problem också.

– Senaste året har vi haft kö för att komma in i den yngsta avdelningen, spårarna. Vi har nått ett tak och mäktar inte med fler. Nu tittar vi på att lösa det, kanske med fler ledare och grupper, så vi kan ta emot alla som vill, säger Atheer Sam.

Även Ekens scoutkår fick fler medlemmar under pandemin. Bland annat tillkom en helt ny grupp, familjescouterna, för tre år sedan. Och det är de som har samlats den här vårsoliga söndagen. 

Gruppen ska på ett stort scoutläger om några veckor, och då ska de klä ut sig med tema 1800-talet. Så idag hjälps gruppen åt att göra gammaldags kläder. Annars har de haft aktiviteter som kanotpaddling, vandringar och fiske. Och så tränar de givetvis även på klassiska scoutfärdigheter som att knyta knopar och använda en kniv på rätt sätt. 

6-årige Devin Ekerå har varit med i scouterna så länge han kan minnas, och berättar om äventyren han fått uppleva.

– Jag tycker det är kul, för man får göra allt möjligt. Man får hugga ved, bygga saker, grilla. 

Hans kårkamrat Vincent Sälg är ett år yngre och har inte varit med lika länge, men stämmer in, 

– Det roligaste var när vi hade båtrace med små båtar som vi hade byggt. Då var det en som använde tofflor att bygga båten med, säger Vincent. 

Ingemar Gustavsson är pappa till Vincent, och tycker familjescouterna är ett bra påfund.

– Det hjälper för att få ut barnen, så de rör på sig och får vara utomhus. Sen är det bra att vi föräldrar kan vara med, särskilt med tanke på att barnen är så små fortfarande, säger han. 

Ledaren Rickard Ekerå har varit scout i stort sett hela livet, och är glad att kunna engagera såväl nya ungdomar som föräldrar. Han tror att scoutrörelsen har en viktig roll att spela, i ett alltmer kravfyllt och stressande samhälle. 

– En anledning till att det har ökat, jämfört med till exempel idrottsrörelsen, kan vara att det inte riktigt är prestationsbaserat. Det finns ingen laguttagning och alla är välkomna. Sedan är det billigt att vara med i scouterna också, jämfört med vissa sporter.

Det är nämligen så att utvecklingen generellt går mot att barn och unga rör mindre på sig och är mindre aktiva. Inom idrottsrörelsen är det många specialförbund som minskat antalet aktiva, på senare år. På så sätt sticker scouternas ökning ut, även om det inte är idrott. 

Mjölby scoutkårs ordförande Atheer Sam är inne på samma spår som Richard Ekerå, att scouterna kan vara inbjudande eftersom det inte handlar om tävling.

– I dagens ungdomssamhälle är det stort fokus på att prestera, i skolan, på sociala medier och överallt annars. Scouterna kan bli en form av paus där man får vara precis som man är, säger han. 

Men finns det inte inslag av tävling i scouterna också? Till exempel eftersom man samlar märken som är prestationsbaserade?

– Som jag ser det är det mer en kul grej. Visst, ska du få ett knivbevis behöver du ha lärt dig använda en kniv. Men vi jobbar för att alla i en grupp ska klara de milstolparna ihop.

De flesta är överens om att pandemin bidrog till scoutrörelsens ökning. Nu är den officiellt över, men de vi pratat med tror ändå att scouterna kan fortsätta växa. Flera av de lokala kårerna har projekt på gång för att rekrytera fler ledare eller aktiva barn och ungdomar. 

Och även i Ekens familjescouter ser man ljust på framtiden. Nu är utklädnaderna färdiga, och snart är det dags för läger. 

– Det bästa ska bli att få träffa nya kompisar, säger Devin Ekerå. 

Sedan springer han iväg och leker sjöman på den upp- och nedvända flotten.

Scouterna

Scoutrörelsen startade 1907, när den brittiske militären Robert Baden Powell samlade 20 pojkar för ett läger, som senare kommit att kallas tidernas första scoutläger. Målet var att skapa meningsfull fritid och fostra goda samhällsmedborgare. 

Redan 1910 kom sedan scoutrörelsen till Sverige, då en kår startades i Göteborg. 

Genom åren har scouternas verksamhet förändrats mycket, men syftet är än idag att bidra till fritid och lärdomar för ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!