Det är bildningsnämnden som den 15 november ska fatta beslut om hur förskole- och grundskoleorganisationen ska se ut framåt. Förvaltningen föreslår avveckling av tre förskolor, en flytt av Södra skolans högstadium, en nedläggning av Karlslunds skola och en tillfällig flytt av Vätternskolans årskurs 4-6. På längre sikt föreslås också avveckling av Ekenässkolan och Smedsby skola.
Från Socialdemokraternas perspektiv tycker man att tiden är knapp – och man vill därför flytta fram beslutet till december.
– Vi tycker att det går lite för fort fram, säger Helén Isacsson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden, och fortsätter:
– Det är mycket man ska kunskapa om för att känna sig trygg i att beslutet som vi tar är rätt. Det här beslutet ska räcka över en lång tid. Det är ingenting som vi ska riva upp 2026 om det blir en annan majoritet.
Bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M) förstår tanken, men står fast vid att beslutet ska fattas i november. Enligt henne handlar det om att ge skolorna arbetsro och se till att allt klaffar.
– Det är många kuggar som måste gå in i varandra. När vårdnadshavarna och eleverna gör sina skolval ska de veta om skolan finns eller inte och då är det bråttom, men vi får fixa det.
Hon fortsätter:
– Sedan känner vi förstås alla en oro. Kommer vi hinna sätta oss in i det här? Kommer alla riskanalyser hinna göras? Min tanke är att vi får fixa det, vi måste det.
Kent Landoff, ställföreträdande bildningschef, konstaterar att det finns svårigheter i att skjuta på beslutet.
– Det blir svårt med budgetarbetet och det blir svårt att göra en bra start till höstterminen 2024 för de enheter som är direkt påverkade, säger han.
Vad tänker S om det?
– Vi har full förståelse för det, säger Helén Isacsson och tillägger:
– Men för att få till något som jag känner att jag kan gå rak igenom och känna att "det här var bra", "det här kan vi stå för" och "det här kommer att hålla över tid", även efter valet 2026, tycker jag att det är lite för kort tid. En månad går fort.
Vad tänker M? Finns det någon risk för att fel beslut fattas?
– Jag kan känna att det är genomarbetat och vi har kikat på det, med all respekt för att saker inte ska bli fort och fel. Jag tror det är bra att göra det enligt tidsplan. Inte skyndsamt, utan enligt tidsplan. Det är två skilda saker, säger Per Stark (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden.
Lotta Lexén menar att besluten bör fattas i november med hänsyn till verksamheterna.
– Det kommer bli mycket att sätta sig in i. Vi väntar självklart på de olika analyser som görs. De kan också komma att göra att det blir andra förslag till beslut än vad man tror i dag och då tar vi det därifrån, men jag tror det är viktigt att verksamheterna snabbt får besked om hur det kommer att se ut nästa år.
Hur partierna kommer att ställa sig till de olika förslagen i november kan de inte svara på än.
– Jag tycker att det är ett genomarbetat förslag och jag tycker att det ser alldeles rimligt ut, men vi kan inte säga var vi landar förrän vi har sett analyserna som är på gång. De är självklart avgörande, säger Lotta Lexén och fastslår:
– Jag tror att vi alla verkligen förstår vikten av lokalomställning. Det är möjligt att vi landar olika i detaljerna, men jag känner ändå att det finns en väldig samstämmighet i nämnden kring att ta det här på stort allvar och förstå varför det behöver göras.