En oenig samhällsbyggnadsnämnd har beslutat att inte avgöra Motala båtklubb Tegelvikens bygglovsansökan förrän det nuvarande detaljplanearbetet i området, som ska möjliggöra bostäder, är avslutat.
– Det i sig är inget konstigt beslut, konstaterar Martin Grändås (S), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Men, trots det ville S avbryta detaljplanearbetet – och bevilja båtklubbens bygglovsansökan, med argumentet att båtklubben och kommunen ännu inte är överens om ett nytt arrendeavtal. Det nuvarande arrendet går ut den 14 mars.
– Vi, från vår sida, har velat stötta båtklubben i den här frågan och vi vill avbryta planbeskedet så länge båtklubben inte känner att de får det som de vill ha, förklarar Martin Grändås.
Samtidigt finns det en annan part i frågan, Byggstatik, som redan har lagt ner väldigt mycket pengar på det här området. Hur ser ni på den aspekten?
– Vi vill egentligen inte att Byggstatik ska fortsätta. Så länge som båtklubben inte är nöjda med det som de får av kommunen, då vill vi fortfarande stå på båtklubbens sida, säger S-politikern.
Partiet vill även stå bakom privata företag som vill utveckla Motala, men Martin Grändås lyfter samtidigt en upplevelse av att det i det här fallet blir "på bekostnad av en gammal, etablerad, fullt fungerande båtklubb".
– Vi var positiva från början, men när båtklubben har reagerat känner vi att vi kan inte gå vidare och stå bakom den här detaljplanen längre.
Samtidigt konstaterar Caroline Unéus (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, att frågan är mycket större än så.
– Vi kan inte avbryta ett detaljplanearbete när ett fungerande arbete pågår. Då måste det upp till kommunstyrelsen och då är det mellan dem och bygggherren, förklarar hon.
Hur ser man från majoritetens håll på att värna båtklubben främst?
– Båtklubben och hamnen ska vara kvar. Det är det man håller på att förhandla nu, hur det ska kunna se ut i framtiden. Det prövas också i detaljplanen, säger Caroline Unéus.
Båtklubben har sagt att det inte finns någon möjlighet för dem att vara kvar om det blir bostäder i området, att de inte kan samsas. Hur ser ni på det?
– Det är svårt att tänka sig att de inte skulle kunna samsas på något sätt. Det går ju på andra ställen, säger Johan Johansson (SD), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Han tillägger:
– Vad skulle göra dem unika här i Motala, att inte kunna samsas med bostäder?
Samtidigt undrar Martin Grändås vad som händer framåt, om kommunen och båtklubben inte kommer överens om ett nytt arrendeavtal.
– Då kan kommunen stå med en hamn i värsta fall, om båtklubben inte accepterar eller vill köra vidare. Det är investeringar som ska göras, det är kommunen som äger kran och hamn och allting, säger han och tillägger:
– Det är ju i sista timmen att få fram det här avtalet där klubben känner att de kan driva vidare.
Karl-Göran Gustafsson, kassör i båtklubben, menar att beslutet om att avvakta med bygglovsansökan var väntat. Han beskriver syftet med ansökan:
– Det var väl framför allt att uppmärksamma de styrande på att det finns andra sätt att använda markområdet än att bygga bostäder.
Vi har varit i kontakt med Lars Ström, VD för Byggstatik, som avböjer att kommentera frågan i nuläget.