För Per Ström tycks livet gå lite i cirkel. Han och hustrun Ingrid, 94 år och lika vital som maken, tar emot i ett äldre hyreshus på Sjögatan där familjen bott en gång tidigare. Och när Per 1994 slutade sin politiska gärning för Socialdemokraterna gick han för en tid, som 74-åring, tillbaka till jobbet som byggnadsingenjör.
Undertecknad följde kommunala frågor i Motala i synnerhet under 80- och 90-talen och att nu åter möta Per Ström är som om tiden stått stilla. Han må vara lite mer böjd och fått dålig syn, men för övrigt ser han ut och låter som han alltid har gjort.
65 år i Motala har inte förskingrat det västgötska idiomet. Och som förr berättar han gärna med underfundiga aforismer och utvikningar, men lyckas alltid knyta ihop det på slutet. Minnet är det inget fel på.
Han föddes i Vänersborg 1920 i en syskonskara om tre bröder. Föräldrarna var inflyttade från Dalsland. Ett minne från ungdomen har alltid lyst extra starkt:
– Som barn gillade jag fotboll, scouting och sådant. Men det var musiken som verkligen fångade mig och när jag som 14-åring fick blåsa Ess-kornett i Stadsmusikkåren växte mitt självförtroende. Det var en alldeles speciell upplevelse.
Via barnen till föräldrarnas nya bekanta i Vänersborg kom Per Ström i kontakt med Baptistkyrkans ungdomsverksamhet. Som 20-åringen tog han steget fullt ut och blev medlem.
– Vad kan vara bättre att tro på än på Gud? frågar han sig.
Det var också inom församlingen han mötte sin blivande hustru Ingrid. Paret gifte sig 1948 och kan i år alltså fira 70-årig bröllopsdag.
Per Ström hade slutat skolan vid 13 år men kom några år senare att utbilda sig till byggnadsingenjör. Tips byggmästare emellan ledde till att han 1952 fick ett samtal från Motala. Kunde han tänka sig att flytta och börja hos en firma som hette Spetz & Jansson?
Han slog till på budet och blev sedan även delägare i företaget. Därmed är vi framme vid byggaren och politikern Per Ström.
Redan i Vänersborg hade han gått med i den kristna socialdemokratiska broderskapsrörelsen. I Motala tyckte broderskaparna att han även skulle ta politiska uppdrag.
– Det var väl mest för att jag kom utifrån. Då är man av någon anledning mer betrodd. I Vänerborg hade jag nog ingen frågat "Ströms pöjk" ...
Han valdes in i stadsfullmäktige 1955. I slutet av 50-talet blev han även landstingsman och fick här tunga byggpolitiska uppdrag. Inte minst ledde han byggandet av Motala lasarett. Dessförinnan hade han hos Spetz & Jansson varit inblandad i stora delar av Charlottenborgs utveckling, HSB-hus, Baltzarhuset, frikyrkor ...
– Jag trivdes med sysslorna i landstinget och hade gärna fortsatt där. Men så behövdes det en ny ordförande för drätselkammaren (läs kommunstyrelsen) i Motala.
Det innebar kommunalrådstitel och politik på heltid fram till 1985. Därefter var han i tio år kommunfullmäktiges ordförande. Per Ström är flera politiska skeenden personifierad – rekordyran, kommunsammanläggningar, industrikriser, kommunala sparpaket ...
– Men jag har aldrig sett mig som någon ideolog. I det lokala måste man hjälpas åt, i synnerhet i det som är svårt. Jag tycker vi gjorde så gott vi kunde.
Paret Ström tar nu själva del av vad välfärdsamhället av idag har att erbjuda sina äldre. Golven blir fixade någon dag i veckan och man får hem kyld mat.
– Det är i alla fall bra att maten nu är lokalt lagad. Då får jag lättare tag på chefen när jag har synpunkter.
Per Ström deltar regelbundet i den socialdemokratiska veteranföreningen Gamla gardets möten. Därigenom och via pressen har han god koll på vad som är på gång i kommunen. Och synpunkter fattas inte:
– Ibland verkar man gå alldeles för mycket på vad tjänstemännen tycker. Anar man att det kan bli problem med det, kan det vara bättre att vänta lite och se ... Och så de här ideologiska låsningarna. Om någon privat är villig att hjälpa till och priset är bättre, tja varför inte?
I 25 år var han lokal Konsum-ordförande och storbyggare även där. Nu kan kooperationen vara tillbaka i stan igen, eller?
– Vi får väl se. Placeringen, i det där hålet vid gamla genomfarten, är i alla fall helt fel. En sådan butik ska ligga uppe i stan.
Likaså ogillar han planerna på höghus på hamnparkeringen.
– Det skulle påverka utseendet för mycket. Det där är också en yta att vara rädd om.
Lalandia?
– Ja, det får positiva effekter för Motala
Bandyhall?
– Ska det bli något med bandyn får man nog sätta tak över planen.
Vi lämnar Per Ström vid att han ser framåt. Mot att det kanske finns något som kan göras hans syn lite bättre. Mot att det blir vår så att han kan röra sig mer utomhus.