– I Samverkan för Motala ser vi att alternativa driftsformer är nyttigt, både för konkurrens och för våra brukares valfrihet. I stället för att säga att vi ska upphandla specifika verksamheter vill vi ge det här uppdraget till förvaltningen, att se över vilka verksamheter som kan vara lämpliga att konkurrensutsätta, förklarar socialnämndens ordförande Charlotte Widegren (M).
Vidare berättar hon att tjänstepersonerna har hösten på sig att titta på frågan.
– Vi behöver se över konsekvenser och lämplighet, både utifrån målgrupp, ekonomi och kvalitet för att se var man skulle kunna ha fler utförare än de kommunala.
Charlotte Widegren är noga med att belysa att det inte är frågan om något skarpt förslag ännu, utan enbart ett utredningsuppdrag.
– Det är inget förslag förrän det ligger på bordet. Det kanske blir någon gång under nästa vår. Nu ger vi ett uppdrag och sedan får vi se vad det skulle kunna finnas för alternativ och vad det är som säger att det skulle vara bättre eller sämre.
Hur ser ni på frågan efter den problematik som varit på Nämndemansgatan?
– Till syvende och sist handlar det om en valfrihet för brukarna att kunna välja mellan olika boenden. Jag känner mig inte bekymrad utifrån Nämndemansgatan. De är också IVO-granskade och jag skulle säga att man i dag har en god verksamhet där. Det är också därför som vi valde att fortsätta avtalet med Nämndemansgatan.
Renée Georgio (S), andre vice ordförande i socialnämnden, anser att det finns tillräckligt med privata aktörer inom kommunen och välfärden. S yrkade därmed avslag till förslaget, för att sedan reservera sig mot beslutet.
– Vi vill inte att det ska bli fler privata företag utan tvärtom vill vi ta tillbaka de verksamheter som vi har i privat regi i dag till kommunal regi.
Det här är bara en utredning för att se över möjligheterna, inget skarpt beslut?
– Nej, men det som vi också tänker är att utredningen ändå kostar pengar för skattebetalarna. Det är ett ganska omfattande jobb som förvaltningen gör och vi skulle inte vilja ge något i uppdrag som vi inte tror på. Vi hade inte gett det uppdraget i och med att vi inte tror på det som eventuellt kommer fram.
Dessutom tror S att rådande utredning kan leda till oro för kommunens medarbetare inom den sociala sektorn.
– Även om det bara är en utredning tror vi tyvärr att många blir rädda om sitt jobb och sin arbetsplats. Från förra mandatperioden hade vi Strömsborg som skulle ut för försäljning. Jag kan tänka att den personalen blir väldigt rädd nu och känner att "okej, är det dags nu igen? Är det vi som står på tur?".
Charlotte Widegren anser inte att medarbetare inom den sociala sektorn behöver känna oro över utredningen som väntar.
– Tvärtom skapar det en större arbetsmarknad i Motala kommun, att det finns fler arbetsgivare att välja på. Det tänker jag vore positivt för arbetstagare.
Vad gäller Strömsborgs äldreboende, som var tänkt att säljas under förra mandatperioden, framhåller hon att utredningsförslaget inte handlar om något specifikt boende eller en specifik verksamhet.
– Det vi har gett i uppdrag är att utreda var man eventuellt skulle kunna upphandla. Det gäller i stort sett alla verksamheter som vi har under socialnämndens hägn – boenden, hemtjänst, LSS... Det handlar inte om några skarpa beslut nu över huvud taget, utan det här är en utredning, fastslår Charlotte Widegren.