Veckan började med ännu en dramatisk runda i spelet om regeringsmakten.
Först Stefan Löfvens (S) utspel med återblickar på fornt samarbete med Vänsterpartiet och försäkringar om att inte se partiet som ett ytterlighetsparti utan ändå hålla dörren öppen för uppgörelser i andra viktiga frågor än de som S, MP, C och L nu enats i.
Något som sedan fick vänsterledaren Jonas Sjöstedt att ställa krav på förhandlingar med Socialdemokraterna för att få tillbaka politiskt inflytande. Annars skulle det inte röstas på Stefan Löfven som statsminister.
Ytterligare betänketid och uppskjuten statsministeromröstning till på fredag, löd slutligen talmannen Andreas Norléns besked.
Under tre veckor förhandlade de sittande regeringspartierna fram uppgörelsen med C och L. Blev den ändå ett hafsverk som bortsåg från problemet med hur V skulle ställa sig? Motalas riksdagsman Johan Andersson (S) vill inte se det så:
– Nej, här måste det kompromissas och det var värdefullt för Sverige att bryta upp blockpolitiken. Nu visar Löfven en ödmjuk inställning och därför finns det förutsättningar för att samarbeta även med vänstern framöver, i utskotten och i parlamentariska utredningar.
I Motala har Vänsterpartiet inte haft tillfälle att prata ihop sig i frågan. T f ordföranden Rebecca Roxvret ansluter dock personligen till Jonas Sjöstedts hållning.
– Det är rimligt att förhandla med oss om S ska kunna påräkna våra röster. Sedan bygger ju uppgörelsen väldigt mycket på högerpolitik som inte vi kan stå bakom. C och L verkar ha varit överoptimistiska i tron att vi skulle acceptera det här, säger Rebecca Roxvret.
Men det är inte alla i Motala som ansluter till vad ens moderparti tycker. En medlemsomröstning inom Liberalerna visade att 70 procent istället hade föredragit Moderaternas Ulf Kristersson som regeringsbildare.
– Även jag tillhör dem. Hur beroende en sådan regering blivit av SD hade fått visa sig efter hand. Det är möjligt att den ändå slutat i någon blocköverskridande lösning. Och allra helst borde vi nog ha en stor samlingsregering för att kunna lösa alla problem Sverige står inför, säger politiska sekreteraren Kjell Fransson.
Centerns gruppledare Jan Arvidsson vill inte sia om utgången, men delar sitt partis uppfattning på riksplanet:
– Det är bra att säkra upp en politisk riktning mot mitten och göra det möjligt för de välfärdsföretag som uppstått att finnas kvar.