Den nya köksmästaren på Restaurang Nostalgi, Stefan Lundqvist och hotellchef Bosse Möller har haft kontakt i många år så för Bosse var inte Stefan något ospelat kort.
Kontakten togs på vårvintern 2016 och Stefan var sedan uppe och såg sig om i mars.
– Jag har seglat i Vättern i min ungdom så jag kände till lite om Motala innan, säger Stefan. Han fortsätter:
– Jag och min fru Helene hade inget som band oss vid Uddevalla och det här med Motala kändes som en utmaning.
Stefan Lundqvist, 50 år, har varit i restaurangbranschen sedan 1984. Uppvuxen i Skövde och yrkesbanan startade på Billingehus där han började som elev. Egen företagare har han varit i 20 år.
– Jag har sedan arbetat på bra ställen och haft förmånen att få jobba med bra människor - från Frankrike, Italien, Schweiz och Tyskland.
I ungdomen stod Stefan vid en skiljeväg då han även var en lovande alpin skidåkare och en karriär var fullt möjlig inom det gebitet. Men han valde kockvägen istället. Ingen helt lätt bana och i backspegeln kan han konstatera:
– Jag arbetade i tre år med en fransk köksmästare i Skövde och det har präglat mig. Jag lärde mig våldsamt mycket under den tiden, där i slutet av 80-talet. Jag gillar det franska köket och även landet som sådant.
Närmast kommer alltså paret Lundqvist från västkusten. 11 år blev det där i Kungshamn/Smögen. Så fiskbiten är något köksmästaren tagit med sig därifrån till Motala. Fisk har det blivit mer av på menyn, både kvällstid och på luncherna.
– Insjöfisk och västerhavsfisk. I och med Vättern och det faktum att Motala är en sjöstad måste vi ju ha vätternröding för den är otroligt högt rankad. Annars från havet blir det kummel. Nu har vi fifty-fifty med fiskrätter på vår meny.
Varför verkar folk i allmänhet vara rädda för att laga fisk hemma?
– Det är nog okunskap helt enkelt. Man vet inte hur man ska göra. Fast egentligen är det väldigt enkelt att laga fisk. Men allt är ju enkelt när man kan det. Ett par grundtips behöver man när det gäller hantering och tillagning - då blir det enkelt.
Vad gillar du själv när du går på restaurang?
– Jag gillar bra restaurangupplevelser helt enkelt. En bra krog med bra service och så gillar jag det franska köket, medelhavet.
Dina intryck av Motala så här långt?
– Det känns bra att vara här. För mig är det inte helt olikt Kungshamn. Motala är ju en sjöstad.