Från och med februari har Östgötatrafikens biljettpriser höjts kraftigt.
En enkelresa inom länet under rusningstid har ökat med 12,5 procent, från 80 till 90 kronor. För den som gör resan under lågtrafik är höjningen lägre, från 72 till 75 kronor. Ett 30-dagarskort kostar numera 725 kronor för stadstrafik och 1 330 kronor för hela länet – en höjning med ungefär tio procent.
– Vi justerar priserna årligen. I vanliga fall är det en höjning på runt 3-4 procent, men på grund av omvärldsläget blir det mer i år, sa Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken när de nya priserna lanserades vid årsskiftet.
Men för den som reser med årskort blev detta den andra stora prishöjningen på kort tid. Den 14 februari 2022 höjdes priset för en årsbiljett län för vuxen blir 11 476 kronor mot tidigare 10 350 kronor. Nu har priset höjts med ytterligare drygt tio procent, till 12 625 kronor. Det innebär en total höjning med nära 22 procent inom loppet av ett år.
En av orsakerna till att regionens politiker vid årsskiftet aviserade den stora prisökningen för resande med kollektivtrafik i Östergötland var dels förra årets kraftiga ökning av drivmedelspriser. Det fanns också en önskan om större spridning mellan hög- och lågtrafik. Därför har inte de lågtrafiksbiljetter som infördes i början av förra året ökat i pris i samma omfattning.
Men när 13.35-pendeln rullar ifrån stationen ser det inte ut som att de lägre priserna mitt på dagen har haft någon större påverkan. Bara en handfull resenärer kliver på tåget.
En som väntar vid perrongen är Thomas Stark, 59, på besök från Helsingborg. Han har noterat den kraftiga prishöjningen sedan sitt senaste besök i Motala.
– Det här är illa, säger han.
– Visst har jag förståelse för att man måste höja priset. Men det är mycket nu.
Flera röster håller med.
– Det är för jävligt, verkligen för jävligt, säger en resenär som vill vara anonym.
Men långt ifrån alla är upprörda.
BM Löfström, 66 år, väntar på att ta bussen under lågtrafik och konstaterar att den biljetten inte har blivit särskilt mycket dyrare.
– Eftersom jag är pensionär kostar den biljetten 70 öre mer för mig. Det kan jag inte klaga på, säger hon.
Ungefär hälften av kollektivtrafiken finansieras med biljettintäkter och resten finansieras av skattemedel. I samband med prishöjningen skjuter regionen till ytterligare 50 miljoner kronor.