"Vi befinner oss i ett mycket ansträngt läge där vårdplatser inte kan hållas öppna, främst just på grund av sjuksköterskebrist. Vi måste göra allt vi kan för att lösa den situationen och det här är ett sätt", skriver Marie Morell (M) i ett mejl.
Undersköterskor och sjuksköterskor är beroende av varandra för att utföra sina arbetsuppgifter. Är det inte orättvist att bara en av grupperna, sjuksköterskorna, får ta del av det höjda OB-tillägget?
"Jag har full förståelse för att det kan upplevas som orättvist. Men i den här satsningen måste vi som sagt fokusera på de personalkategorier där vi har svårast att bemanna utifrån det ansträngda läget vi befinner oss i. Det handlar inte om att vi glömmer bort någon grupp eller värderar deras arbete på något annat sätt. Undersköterskor gör ett jätteviktigt och bra arbete som är centralt för att vården ska fungera".
Till Corren säger du att ni i den bästa av världar hade gett tillägget till alla, men att den ekonomiska möjligheten inte finns. Hade det kunnat vara rimligt att höja OB-tillägget mindre och på så sätt ha råd att ge det även till undersköterskor?
"Risken med en sådan lösning är att höjningen då hade blivit så pass liten att vi helt hade missat målet med satsningen, dvs att stärka bemanningen av vårdplatser i dygnet-runt-verksamheten".
I slutändan handlar satsningen om att östgötarna ska kunna få den vård som de behöver, när de behöver den, menar Marie Morell (M). Hon vill återigen poängtera att det inte handlar om att värdera yrkesgrupperna olika.
Kaisa Karro (S), oppositionsråd, tycker att det är både orimligt och orättvist att undersköterskor inte omfattas av det utökade OB-tillägget.
"Personal som går sida vid sida på passen de obekväma timmarna kommer värderas olika och det tycker vi är fel", skriver hon i ett mejl.
Är det inte bra att man höjer statusen på sjuksköterskeyrket?
"Det är viktigt att höja statusen för alla yrken inom vården men vi socialdemokrater tycker att det är bättre att satsa på grundlön för både sjuksköterskor och undersköterskor snarare än orättvisa OB-tillägg".
Socialdemokraterna har tidigare föreslagit en grundlönsatsning för sjuksköterskor och undersköterskor inom dygnet-runt-verksamheten, på 75 miljoner kronor. Det förslaget röstades ner av regionledningen.