Regionrådet: "Dörren står fortfarande öppen"

Elever som hamnat i kläm på grund av nedlagd busstrafik har blivit en het fråga. Enligt regionråd Göran Gunnarsson (C) står dörren öppen för att diskutera lösningar.

Varken skolskjuts eller buss. Många gymnasieelever måste hitta andra lösningar för att ta sig till plugget.

Varken skolskjuts eller buss. Många gymnasieelever måste hitta andra lösningar för att ta sig till plugget.

Foto: Pia Molin

Motala2016-08-19 06:30

Östgötatrafikens förändringar slår hårt mot gymnasieungdomar på landsbygden och har lett till högljudda protester i bland annat Motala och Vadstena.

Kommunerna menar att ilskan är missriktad och att de varken har laglig skyldighet eller tillräckligt med pengar för att betala för eleverna.

– Vi får otroligt många arga samtal och mejl men man skjuter på budbärarna. Det ett regionpolitiskt beslut att skära ner på landsbygdstrafiken, säger Johnny Thorén, bildningschef i Motala kommun.

I ett klargörande till tidningen skriver han och Nicklas Rudberg, bildningsnämndens ordförande (S), att nedläggningen av busslinjer på landsbygden har pågått i flera år och kostat Motala kommun mellan tre och fyra miljoner kronor i inköp av extra trafik för grundskolebarn. De senaste förändringarna innebär en kostnad på ytterligare 600 000 kronor.

– Om vi ordnade skolskjuts för gymnasieeleverna också skulle det tillkomma en kostnad på flera miljoner kronor. Vi har inte råd med det, säger Johnny Thorén.

Att låta gymnasieungdomar åka med befintlig skolskjuts i mån av plats är inte heller rättvist eftersom alla inte kommer att få plats, enligt Thorén och Rudberg.

Obegripligt, menar Göran Gunnarsson, regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämndensom tog beslutet om att Östgötatrafiken skulle lägga ned busslinjerna.

– Jag anser att Motala kommun måste tänka om. Att plocka upp en unge men inte en annan på samma ställe blir bara löjligt.

Han uppger att nämnden sedan tidigare gett ett mandat till Östgötatrafiken att föra diskussioner med kommunerna om lokala samordningslösningar.

– Den dörren står fortfarande öppen. Östgötatrafiken är villig att diskutera lösningar men det är upp till kommunen att ta den kontakten.

Menar du att Östgötatrafiken kan gå in och betala en del av kostnaderna för att köra gymnasieelever?

– Det beror naturligtvis på omständigheterna och måste förhandlas och diskuteras. Men det är klart att man måste kunna göra affärer, det handlar om att ta och ge.

Johnny Thorén uppger att Motala kommun och Östgötatrafiken träffades i början av sommaren men att det aldrig var tal om någon egentlig diskussion.

– Allt var redan beslutat. Vi fick en lösning presenterad för oss och den skulle kosta 600 000 kronor för grundskoleeleverna. Det var inte valbart, säger Johnny Thorén.

Blir det någon vidare diskussion med Östgötatrafiken?

– Den dialogen är det våra politiker som måste föra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om