Regionens spardrag – lägger ner vaccinationsenheten i Motala

I februari 2021 öppnade en av länets största vaccinationscentraler i Luxorfastigheten i Motala. Till årsskiftet läggs både den och de två övriga enheterna, i Linköping och Norrköping, ner.

Anita Mohall och Björn Fagrell, jobbar som läkare respektive ledningssjuksköterska på vaccinationsenheten Luxor. De anser att verksamheten behövs i Motala.

Anita Mohall och Björn Fagrell, jobbar som läkare respektive ledningssjuksköterska på vaccinationsenheten Luxor. De anser att verksamheten behövs i Motala.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-08-15 05:30

Skälet till att verksamheterna stängs har att göra med regionens sparbeting, förklarar Åsa Maxeby, verksamhetschef för vaccinationskliniken i Region Östergötland.

– Jag tycker att det är jättesynd att vi ska lägga ner en effektiv verksamhet, säger hon.

När enheten i Motala öppnade för drygt tre år sedan, var syftet att kunna ta emot fler besökare från länet, i behov av vaccinering. Målet var också att en sjuksköterska skulle hinna vaccinera mellan 6 och 10 personer i timmen, när verksamheten var i full gång. 

Det fanns också utrymme att utöka antalet bås, om behov skulle uppstå. Vidare var planen att hålla enheten öppen sju dagar i veckan.

undefined
För bara ett drygt år sedan flyttade verksamheten in i nyrenoverade lokaler. Vid årsskiftet läggs vaccinationsenheten ner.

I takt med att vaccinationerna mot covid-19 minskat har man fortsatt kunnat erbjuda andra vaccin, bland annat mot TBE, Influensa, HPV (mot livmoderhalscancer) samt kikhosta.

I juni 2023 bytte vaccinationsenheten lokaler inom samma fastighet. Nu fick personalen riktiga rum, personalutrymmen, väntrum och undersökningsrum.Totalt en yta på cirka 450 kvadratmeter. 

– Det är slöseri med skattepengar, säger ledningssjuksköterska Björn Fagrell om beslutet att avveckla.

– Personligen tycker jag det är väldigt synd att de lägger ner. Man har byggt upp en ny fin klinik med bra ledning och kompetens. Vi tycker att det här är negativt för regionen. Går det inte att göra besparingar på något annat sätt? undrar han.

undefined
Ledningssjuksköterska Björn Fagrell, ifrågasätter regionens beslut att stänga verksamheten i gamla Luxorfastigheten.

Vaccinationsenheten Luxor har i dag fyra fast anställa och strax under 100 personer som jobbar på timme, läkare värdar och vaccinatörer, de flesta pensionerade från yrket, enligt verksamhetschefen.

Ytterligare en av dem som trivs med sitt uppdrag, som hon också upplever är viktigt, är Anita Mohall.

– Jag är timanställd läkare och det är ganska enkelt. Är man hemma och är ledig är det inte svårt att komma in och jobba, säger hon.

Maria Bergström är en av de fast anställda administratörerna i regionen som blivit varslad om uppsägning. Hon vet ännu inte hur framtiden ser ut för egen del. Besked väntar i september. Men den spontana reaktionen på att enheten i Motala läggs ner är att "det känns onödigt".

– Verksamheten behövs och det här ställer till det, säger hon.

Ytterligare en aspekt som både Björn Fagrell och Anita Mohall lyfter fram är osäkerheten som kommer drabba många patienter.

– Det blir en otrygghet vart man ska ta vägen, tror han.

undefined
"Det vi gör nu är att gå tillbaka till samma arbetsmodell som vi hade innan. De stora flödena av vaccinationer kommer att ske på vårdcentralerna", säger Johan Nordén, chef för primärvårdscentrum i Region Östergötland.

Enligt Johan Nordén, chef för primärvårdscentrum i Region Östergötland, skapades de tre vaccinationsenheterna i länet under pandemin.

– Det vi gör nu är att gå tillbaka till samma arbetsmodell som vi hade innan. De stora flödena av vaccinationer kommer att ske på vårdcentralerna precis som de gjorde innan pandemin.

Många vårdcentraler har redan nu en hög arbetsbelastning, hur tänker ni där?

– På de tre vaccinationsenheterna har man använt timanställd personal, många gånger pensionärer. Den möjligheten finns för vårdcentralerna också, det var så man jobbade innan pandemin, säger han.

Samtidigt framhåller Nordén att det inte är säkert att vårdcentralerna kommer att genomföra alla typer av vaccinationer.

– Vi har en diskussion just nu, primärvård och flera verksamheter tillsammans med vår smittskyddsenhet om vem och hur de här vaccinationerna ska utföras under 2025. Vi är i den processen just nu, säger Johan Nordén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!