Regionen gör årligen en inventering av vilka kompetenser man ser behov av framöver. Bedömningen vad gäller undersköterskor är att man i dag har god tillgång samt att det är en grupp som ökar i antal.
– I dagsläget så är det oftast ett antal sökande när vi har en tjänst ute, säger HR-direktör Zilla Jonsson.
Tittar hon fem år framåt i tiden så är bedömningen att läget kommer att ha förändrats.
– Vi ser inte att det skulle bli samma brist som vi har på sjuksköterskor, men vi bedömer inte att vi då kommer att ha samma situation som i dag, säger hon.
Samtidigt är Zilla Jonssons bedömning att regionen är en attraktiv arbetsgivare för undersköterskorna. De har inte delade turer som många kommuner och alla som vill erbjuds en heltidstjänst, en förändring som Motala kommun talar om att göra.
– Hos oss finns också möjligheten att utbilda sig vidare eftersom vi har specialistundersköterskor. Det finns också en annan möjlighet att utvecklas och arbeta inom olika verksamheter eftersom vi har undersköterskor inom så många olika områden, säger hon.
Det är dock en problematik att det utbildas färre undersköterskor än vad som behövs. I pandemin spår har de sett ett ökat intresse för sjukvårdsutbildningar på universitetet, men inte på gymnasiets vård- och omsorgsprogram.
– Men vi arbetar tillsammans med kommunerna för att säkra kvaliteten i utbildningarna, att ordna bra praktik och bra handledare. Sedan handlar det också om marknadsföring, säger Zilla Jonsson.