Anders Björkman är född och uppvuxen på Styra gård. Sju generationer av släkten har bott på gården. Skolgången klarades av i Styra, Varv och Motala. Efter gymnasiet blev det förskoleseminariet i Norrköping.
– Jag är utbildad förskollärare. Det är den högskoleutbildning jag har. Jag jobbade i två- och ett halvt år, sedan tog jag tjänstledigt ett halvår och sa sedan upp mig och började med min firma. Jag hade börjat fuska med ljudteknik tidigare.
Hur kom det sig, att det blev ljudteknik?
– Jag var med i en kör i forntiden, men sjunga var inte min grej. Så vi blev några stycken som tog hand om ljudanläggningen och sedan började jag med ett storband, sedan ett lokalt rockband som ville ha hjälp. Det utvecklades. Så gjorde jag några jobb med Ingemar Olsson och Thomas Boström bland annat. Ihop med Ingemar träffade jag Per-Erik Hallin. Jag skulle tro att jag har gjort 600 spelningar med honom. Senare delen av åttiotalet gjorde vi ungefär 90 jobb med Carola och Per-Erik. Det som var spetsen på det hela var att vi gjorde sex stycken turnéer i Europa med ett amerikanskt fusionband, Koinonia. Det var deras hobbyverksamhet. De var egentligen studiomusiker på högsta nivå i Los Angeles.
Det här var din heltidssyssla?
– Ja, i ungefär 12 år. Som ljudtekniker och turnéansvarig. Förskollärarutbildningen är jättebra att ha när man är på turné med förvirrade musiker och krångliga arrangörer.
Men du slutade med den verksamheten?
– Det var ganska tuffa år i slutet av 80-talet. Vi la ner firman då efter att vi gjort flera festivaler som gick i konken. Sedan fick vi barn 1990 och 1992. Vid den tiden bodde vi i Kumla.
Familjen Björkman flyttade tillbaka till Motala och Styra. Anders mamma fyllde 75 år 1995 och tyckte att det var dags att någon annan fick ta hand om föräldrahemmet. Efter några månader blev det jobb på fritids, Östra skolan, för Anders del. Där arbetade han fram till 2002. Han blev då erbjuden att ta fältsekreterarvikariatet efter Anders Dahl.
– Jag jobbade med det fram till maj, 2006. Då hade jag börjat gå en utbildning för samordnare, drogförebyggande. Man hade en ambition att alla kommuner skulle ha en samordnare. Det är väldigt likt fältjobbet fast det är lite mer övergripande. Nu har jag jobbat mycket med att ordna kurser för lärare, vi lägger upp föräldraprogram och sedan så har jag tagit med mig en del arrangemang som jag jobbade med som fältare, i sporthallen och skolavslutningsgrejer.
Det du jobbar med – hur är gensvaret, exempelvis inom skolvärlden?
– Till och från men mest positivt. När vi började med de här arrangemangen, i början och mitten på 2000-talet, då var det många i skolorna som förstod att det inte var så dumt, att de får göra lite andra grejer och vara stolta för det de gör. Det har varit en period nu, när jag tycker det känns som mycket av skolvärlden har monterat ner den här elevsociala biten. Betyg och resultat har skruvats upp. Samma sak på utbildningsanstalterna också. Det känns som vägbanan är ganska kupig och hal. Men jag tror det är på väg att bli bättre igen.
Anders ser ändå att han har haft nytta av de saker han gjort innan han kom tillbaka till Motala och fick jobbet som fältare.
– Jag har tagit tillvara på de kontakter och grejer jag haft innan och som jag odlat inom och med min bisyssla. Jag jobbar ju väldigt mycket ihop med de andra samordnarna i länet. Östergötlands nätverk med samordnare är nästan lite berömda i Sverige. Då vi har en mycket duktig och inspirerande länssamordnare i Lotta Hjalmarsson Österholm, på Länsstyrelsen i Linköping. Vi har skapat det vi kallar Östgötapiloten, har ordnat utbildningar för folk som jobbar på HVB-hem bland annat med flyktingar, fritidsgårdspersonal med mera. Samordnarjobbet blir mycket en länk mellan Länsstyrelsen och kommunerna.
Vad har du för tankar kring den förestående pensionen och att bli ljudtekniker igen?
– Jag har ju gjort 25–30 dagar om året, de senaste tio åren, parallellt med mitt jobb. Jag gör mycket åt kulturskolan och de här jobben med Göteborgssymfonikerna plus lite andra grejer. Jag har en grundutrustning för ett bra klubb-gig, bra monitorer och rejäla mixrar som jag ofta hyr på större PA till. Jag tror jag kommer att jobba lite mer med det än jag gjort nu. Men jag kan tänka mig att vikariera med lite av varje till exempel förskollärare, kontaktperson och med andra saker.