Populär premiär av årets självplock

Efter flera års uppehåll startar Skedevi Gård upp självplockning av jordgubbar igen. På midsommarafton var det premiärdags.

Vilken premiär! Fint väder och gröna land bäddade för en lyckad premiär på Skedevi Gård.

Vilken premiär! Fint väder och gröna land bäddade för en lyckad premiär på Skedevi Gård.

Foto: MARTA B BLANCO

Motala2014-06-21 11:00

Några kilometer från Österstad ligger Skedevi Gård med sina röda ladugårdar och gårdsbutik. Gårdsplanen just idag är full av bilar och inne i butiken trängs besökare längs väggarna. Förutom potatis, dill och ägg säljs det även cider och sylt gjorda på gårdens jordgubbar. Men besökarna som tillmodigt står och väntar är här för att köpa färska jordgubbar. De har tagit slut men mer är på väg, fältet ligger bara ett 50-tal meter längre ned.

– Många vill köpa sina bär i kartong, även om det betyder att de måste stå och vänta tills vi hunnit plocka dem, säger Maria Pettersson och spejar ut genom dörren.

Hon menar att det är en trend som man också märkt av på gården, vilket gjorde att de beslutade att lägga ned självplockningen för några år sedan.

– Nu kände vi att vi ville prova att öppna upp fälten igen och även fast det är första dagen så har vi fått väldigt bra respons, berättar hon.

I det lilla skjulet intill jordgubbsåkern som fungerar som betalstation står familjens barn Allie och Alvar Pettersson. De har varit uppe sedan halv sju för att vara med och hjälpa till under dagen. Skyltar i början av raderna berättar vilka jordgubbar det är som växer på marken och på Skedevi Gård finns det tre jordgubbssorter.

– Vi har Sonata, Honeoy och Rumba. Rumba är min favorit, de är lite sötare, säger Alvar och pekar ut vilka bär som är vilka.

I en av raderna står Lukas Pettersson. Han och mormor är här för att plocka bär och efter att ha smakprovat de tre olika gubbarna har de kommit fram till ett enväldigt beslut.

– Rumba är godast!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om