Politiskt spel om ny färdtjänsttaxa – utgången oviss

Frågan om en ny färdtjänsttaxa har stökat om i Motalapolitiken. Och redan nu verkar det nya förslaget vara omöjligt att genomföra.

Annelie Almérus (M) och Elias Georges (S) har delade meningar om den nya färdtjänsttaxan.

Annelie Almérus (M) och Elias Georges (S) har delade meningar om den nya färdtjänsttaxan.

Foto: Sofia Axelsson, Victor Berlin, Mikael Svensson

Motala2021-05-30 20:00

Motala kommun har överlämnat åt regionen att sköta färdtjänsten. Men nu ska de och övriga kommuner ta beslut om sina egna taxor.

Färdtjänsttaxan utgår i dag från fyra zoner vilket ger en turkostnad på mellan 18-52 kronor att åka färdtjänst, beroende på hur lång resan är. I regionens nya upplägg ändras det till två zoner för färdtjänstresenärerna; 0-25 km och över 25 km.

Frågan hanterades först i socialnämnden som satte taxan till 26 respektive 52 kronor. Ärendet avgörs dock slutligen av fullmäktige, men på vägen dit passeras också kommunstyrelsen. Och där tog det en ny vändning.

– Det här berör grupper som ofta redan har svårt att få ekonomin att gå ihop. Därför tycker vi inte att de ska diskrimineras ännu mer genom att få en generellt högre taxa än vanliga friska människor som åker med kollektivtrafiken, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

S och MP lade därför fram ett eget förslag. De vill ha kvar fyra olika zoner och en taxa från 18,20-52,50 kronor, alltså jämförbart med dagens taxa. Det fick man med sig V och SD på vilket och därmed röstades Alliansens upplägg ner.

– Vi har förhållit oss till den ändring av zonerna som regionen gjort och lagt oss på en taxa som generellt är billigare för medborgarna. Det anser vi var ett bra förslag, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).

De ekonomiska konsekvenserna av att behålla den nuvarande taxan är oklar. Politikerna konstaterar att det varit svårt att göra ekonomiska beräkningar.

– Så kostnaden vet vi inte så mycket om, säger Elias Georges.

Ingen av politikerna kan i dag svara på om det ens är möjligt för Motala att besluta om en egen zonindelning. Från Östgötatrafiken är dock beskedet tydligt.

– Regionfullmäktige har fattat beslut om att kommunerna får sätta taxan inom två kilometerintervall. Det går inte att göra om det och plötsligt införa fyra zoner. Då har de missuppfattat det, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Men Elias Georges vill inte ge sig så lätt. Han vill att det undersöks ordentligt vad det innebär att kommunen lämnat över färdtjänsten till regionen och Östgötatrafiken.

– Om det ändå inte går med fyra zoner så vill vi utgå från kollektivtrafikstaxan. Då skulle det kosta 18 kronor att åka upp till 25 kilometer. Summan för zon 2 vill vi diskutera över blocken, säger han.

Fullmäktige har sitt möte den 7 juni. Den 1 juli ska de nya taxorna börja gälla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!