Politisk debatt som hettade till på slutet

Skolor på landsbygden och privatdriven äldreomsorg två heta frågor i årets politiska debatt.

Lina Handberg från MVT ställde politikerna mot väggen när lokala frågor debatterades i Folkets hus.

Lina Handberg från MVT ställde politikerna mot väggen när lokala frågor debatterades i Folkets hus.

Foto: Victor Berlin

Motala2021-09-24 16:30

Kompetensförsörjning, integration, jämställdhet, företagsklimat, privata företag i offentlig förvaltning och landsbygdsfrågor. Det var ämnena för årets stora politiska debatt på Sjöstadsmorgon i Folkets hus. En debatt som startade och slutade med skolfrågan.

För att klara kompetensförsörjning har gymnasieskolan en viktig roll enligt politikerna.

– Men för mig är det viktigt att vi levererar kvalitet från gymnasiet också. Vi måste leverera en gymnasieutbildning som eleverna ser är av bra kvalitet, som leder till jobb, säger Mark Henriksson (M).

Kjell Fransson (L) tror på ett ökat samarbete mellan Mjölby, Vadstena och Motala och fick medhåll av Marcus Lejonqvist (SD). Medan Peter Karlberg (V) efterlyser högre utbildningar med ett Campus Motala. 

På frågan om nysvenskars väg in på arbetsmarknaden fanns en samstämmighet om språkkunskap. Frida Boklund, från Företagarna, kommenterade behovet av SFI, svenska för invandrare, ute på arbetsplatserna. Sten Westberg (C) talade också om handledare på företagen som måste ge stöd i språkinlärning och Elias Hallén (MP) kommenterade civilsamhällets roll i integration.

– Det är få platser som är så bra för integration som ett omklädningsrum, säger han. 

– Jag tror att i grunden handlar allt om att vilja bli en del av det svenska samhället. Därför är SFI med samhällsinformation väldigt viktigt, säger Lejonqvist.

Att ta upp ämnet jämställdhet blev naturligt med det faktum att åtta män representerade de åtta partierna. Maria Boklund kommenterade den bild som Motala ger.

– Den är inte bra – Motala styrs av män. Det är en attraktivitetsgrej. Jag bedömer att ni är extremt kompetenta allihop men det är inte snyggt.

Kvinnor i politiken ses som självklart, om man lyssnar till dagens debatt, medan Georges inte tvekade att göra ett riktat inlägg mot veckans politiska turbulens i Moderaterna.

– När kvinnor får de här uppdragen måste de få ett starkt stöd i det också, säger han.

Motalas kliv i företagsklimatrankingen kommenterades positivt från alla håll, nästan.

– Det är ett idogt arbete hos tjänstemännen som ligger bakom och nu har proppen gått ur, säger Fransson.

– Att ta ett kliv upp med 46 punkter är bra men 176 är ändå en katastrofalt låg nivå, säger Karlberg.

Privata företag i offentlig sektor ser Henriksson inga problem med medan Westerberg och Karlberg kommenterade problematiken kring vinstuttag. Forslund vill se det som en jämställdhetsfråga.

– Vi bygger ett äldreboende, ett mansdominerat företag bygger och får ta ut vinster. Men när de kvinnodominerade företaget ska sköta driften får de inte vara vinstdrivande, säger han.

– Vinner vi valet tar vi tillbaka Nämndemansgatan i vår egen regi, säger Georges.

Skolor, kommunikation och offentlig service står på politikernas topp för landsbygden. Och just skolan blev en het fråga genom den skolutredning för östra kommundelen som är under arbete.

– Att lägga ner en skola i den delen av kommunen, då slår man undan benen för den delen av kommunen, säger Georges men han ansåg inte att deras beslut 2017 om att lägga ner skolan i Godegård gick att jämföra med det som nu utreds.

– Vi måste ställa oss frågan, vad händer om vi inte gör ett förbättrat arbete i skolområde öst. Hur kommer det gå om vi inte kan rekrytera lärare till alla skolor, säger Forslund.

Medan Henriksson tydligt påpekar att utredning är på gång men inte klar.

Se hela debatten på mvt.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!