Politikers anhöriga går gratis på speedway

Kommunens vip-bord på speedwayarenan ska användas för representation. Men MVT kan avslöja att anhöriga varit flitiga gäster på gratisplatserna.

Anhöriga till politiker och tjänstemän har fått plats vid kommunens representationsbord och fått se högklassig speedway.

Anhöriga till politiker och tjänstemän har fått plats vid kommunens representationsbord och fått se högklassig speedway.

Foto: Karin Rasch

Motala2016-06-20 11:00

Bildningsnämnden har ett avtal med Piraterna värt 150 000 kronor där speedwayklubben förbinder sig att ha olika ungdomsaktiviteter och där nämnden får ett representationsbord på arenans vipavdelning för sex personer. I detta bord ingår inträde samt mat.

– Bordet är dels del i vårt elit- och utvecklingsavtal, dels behöver vi som är ansvariga i nämnden visa oss på olika arrangemang och skapa goda samarbeten med föreningarna. Jag tror att Piraterna tycker att det är bra att vi är där, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Bildningsnämndens sex platser lottas ibland ut bland anställda. I andra fall har fritidsgårdar använt dem eller så har de lånats ut till andra nämnder. I många fall har Nicklas Rudberg som har hand om biljetterna haft svårt att fylla stolarna.

– Där finns förbättringspotential. Jag har fått jobba en del för att ragga ihop folk till ett bord. Ibland kommer jag på att det är match ikväll och då får jag ringa till Åsa (Grellsgård, fritidschef, reds.anm.) och kolla om hon vill ha två biljetter, säger han och fortsätter:

– Egentligen är det inte så konstigt att det är jag, hon och Helen (Isacsson, vice ordförande, reds. anm.) som går oftast eftersom vi är ansvariga.

Har ni med er anhöriga eller respektive?

– Det har varit okej i mån av plats. Ibland har det blivit så. Ibland har jag tagit med mig något av mina barn, säger Nicklas Rudberg.

Åsa Grellsgård menar att det bara skett när man fått sena avhopp eller det varit svårt att få tag i folk.

Det här är kommunens representationsbord, representerar era anhöriga kommunen då?

– Det är inte kutym att vi gör så här, det är inte så varje gång. Men samtidigt har vi tyckt att det varit tråkigt att bordet inte skulle vara fullt, säger Nicklas Rudberg.

Är det rätt användning av kommunens gratisbiljetter att ni tar med anhöriga?

– Man kanske kan jobba bättre med det här. Biljetterna kanske inte skulle ligga hos mig, säger Nicklas Rudberg.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men så här ska det inte vara egentligen. Det är fel av mig, säger Helen Isacsson.

Bildning är en stor verksamhet. Det kanske finns exempelvis lärare som också hade velat gå gratis på speedway. Vad säger du till dem?

– När vi har lottat ut till anställda har de också fått två biljetter. Sedan är det också så att när vi har gått så sker det ju på vår fritid. Det utgår ingen ersättning eller arvoden som det hade gjort om det varit ordinarie uppdrag. På det sättet blir ju extrabiljetterna en kompensation, säger Rudberg.

Nicklas Rudberg menar att det som politiker i bildningsnämnden är viktigt att man deltar och är engagerad i såväl kultur- som fritidslivet. Han ser biljetterna till speedwayen som en del i detta. På hans bord finns också biljetter till olika kulturarrangemang som teatrar och konserter.

– Det är ungefär samma hantering där, men de är inte lika hett eftertraktade, säger han.

Tar ni med anhöriga dit också?

– Ja, det är samma modell. Man får två biljetter och det är inte alltid att vi lyckas få ihop folk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om