Politikernas svar på folkomröstningskrav

Gör en folkomröstning om Lalandia. Kravet har väckts i insändare och skapar stor debatt. Men politikerna är inte intresserade.

Motalaborna borde få rösta om Lalandias etablering, menar en insändarskribent.

Motalaborna borde få rösta om Lalandias etablering, menar en insändarskribent.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Motala2017-08-09 09:30

"Nej det ni nu ska göra, kära kommunledning, är att genomföra en folkomröstning, vilket ni borde ha gjort redan innan, om vad Motalaborna vill och anser om hela projektet och sedan rätta er efter resultatet." Så skriver en insändarskribent i tidningen. Frågan har också diskuterats flitigt på facebook.

Det är kommunen som avgör om det ska genomföras en folkomröstning. Medborgare har dock rätt att väcka frågan om minst tio procent av alla röstberättigade i kommunen kräver en omröstning. Fullmäktige kan ändå säga nej till en omröstning om man har minst två tredjedelars majoritet emot. Oavsett utgången av en folkomröstning är resultatet enbart rådgivande och politikerna måste inte besluta som medborgarna röstat.

Från politiskt håll är man tveksamma till att låta Motalaborna uttala sig genom en folkomröstning.

– Först handlar det ju om vad man ska folkomrösta om i så fall. Och alla partier i Motala har ju ställt sig bakom den här satsningen. Frågan blir ju i så fall vad en folkomröstning är värd då, säger kommunalråd Camilla Egberth (S) och fortsätter:

– Det skulle bara vara bortkastad tid och bortkastade pengar att göra en folkomröstning då.

Hon får medhåll av oppositionen. Liberalen Kjell Fransson menar att frågan bäst avgörs av Motalas folkvalda.

– Jag tycker absolut inte att det ska bli en folkomröstning. Vi har en representativ demokrati och då är det vi folkvalda som tar beslutet. Det är så det funkar. Sedan får Motalaborna utvärdera våra insatser vid valet nästa år. Dessutom är det så mycket information att ta ställning till och den kan inte alla Motalabor ha. Därför är det bäst att överlåta det här till oss politiker, säger han.

Upplever ni att ni har Motalabornas stöd?

– Det beror på hur man ser det. Det finns enskilda som har frågor och är tveksamma, men jag upplever att många Motalabor är positiva, säger Camilla Egberth.

Hon menar att kommunen har, och kommer att vara, mycket öppna och transparenta mot Motalaborna i processen med Lalandia. Som exempel tar hon de informationsmöten som redan hållits.

– Vi har varit väldigt demokratiska i den här processen, säger Camilla Egberth.

Vidare, menar hon, följer man den strategi som kommunfullmäktige tagit redan tidigare om att Varamon ska utvecklas.

– Det finns sedan lång tid tillbaka en vision som vi nu följer och det här är det bästa alternativet för en hållbar utveckling, för att göra området mer attraktivt och det skapar arbetstillfällen, säger Camilla Egberth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!