Förklaringarna till varför det inte byggdes någon bandyhall

Varför räckte de upp handen? Vill Motala kommun inte satsa på idrott? Här är Mark Henriksson (M) och Marcus Lejonqvist (SD) svar efter IFK-bandyns besked.

Marcus Lejonqvist (SD) och kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) menar att de gärna hade sett att det funnits en bandyhall i Motala men att det ekonomiska läget gör att det inte är möjligt i nuläget.

Marcus Lejonqvist (SD) och kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) menar att de gärna hade sett att det funnits en bandyhall i Motala men att det ekonomiska läget gör att det inte är möjligt i nuläget.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-05-06 18:00

Inför valet 2022 var samtliga partier överens om att en ny bandyhall skulle byggas under kommande mandatperiod. Men, i augusti 2023 kom beskedet att bandyhallsprojektet, som då var planerat vid riksväg 50, helt stoppades. Att bygga på befintlig plats var den styrande majoriteten inte intresserade av.

Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, menar nu att han tycker synd om bandyn och IFK utifrån den långa process som varit.

– Samtidigt är det ett tecken på hur svårt ett sådant här projekt är, för det har varit många turer fram och tillbaks genom åren. Jag tänker att senast 2018 valde Socialdemokraterna att dra tillbaka det projekt som de lyfte fram.

Han konstaterar att ekonomin och världsläget har förändrats sedan diskussionerna om en ny bandyhall startade. Därtill har mer akuta investeringar, så som Vätternskolan, behövt prioriteras.

Ni får mycket kritik som säger att ni brutit ett löfte att bygga en hall. Ångrar ni att ni under partiledarutfrågningen inför valet 2022 sträckte upp handen på frågan om det skulle byggas en hall under mandatperioden?

– Jag ångrar inte det. Vår tanke var ju befintlig plats då när vi räckte upp handen. Som läget såg ut då såg man en möjlighet att bygga en hall, men ju mer man kollar på ekonomin inser man att det inte går i dagens läge. Det var därför det var så viktigt för oss, i augusti, när vi gick ut med det här budskapet att vi var tydliga och ärliga, säger Marcus Lejonqvist (SD).

– I den kontexten där vi står och pratar har jag haft ett långt anförande om hur vi tycker det är bra att bygga vid riksväg 50. Och jag tänker att alla som ser det kan inte tycka att det är någon otydlighet i att det är det vi pratar om. Sen förstår jag att man tycker att vi är oärliga eller hur man tolkar det. Men kontexten har alltid varit riksväg 50 för Moderaternas del. Vi hade vid den här tidpunkten tagit ett projektbeslut och var långt framme i processerna. Så det är klart att vi trodde det skulle bli verklighet, säger Henriksson.

undefined
Att kunna bygga ishallar intill riksväg 50 tillsammans med Lalandia var det alternativ som moderaterna hela tiden landade i för att projektet skulle bära sig.

Förra våren fanns det utrymme i budgeten för att bygga hall för 295 miljoner vid riksväg 50 för både bandy och ishockey. Hade det inte varit möjligt att bygga bara för bandy och vänta med hockeyhallen?

– Det var en fråga vi ställde för vi såg att det här blev en väldigt stor investering. Men när man sen tittar på projektet och att man skulle dela upp det i flera etapper så såg man att det blev kostnadsdrivande, så det dömde vi ut i ett ganska tidigt skede, säger Henriksson.

Har ni någon gång övervägt att bygga på befintlig plats?

– Jag kan bara svara från M:s sida. Men det är någonting som vi har diskuterat löpande, säger Henriksson och fortsätter:

– Men vi har hela tiden landat i att för vår del och för att det här projektet ska bära sig så är det vid riksvägen tillsammans med Lalandia och då också skapa utrymme för bostäder som har vägt över.

SD har sagt att ni egentligen vill bygga på befintlig plats. Har det funnit krafter inom partiet som velat gå emot övriga Samverkanspartier och säga att vi bygger där?

– Nej, men vi var tydliga med att egentligen står vi kvar på att vi bygger på befintlig plats. Men vi ser inte ekonomi ens idag på att det är hållbart. Det är där vår ståndpunkt ligger och om man kollar hela följetongen redan från 2018 så är det ekonomi vi pratat om.  Så vi har hållit linjen, sen har det varit lite hattigt och det är olyckligt att det blivit så, säger Lejonqvist.

Hur viktig är marken där isstadion är belägen för Kanalstaden? Hade det inte räckt med de 26 000 kvadratmeterna närmast centrum?

– Anledningen till att vi valde att gå vidare och starta upp ett ishallsprojekt var utifrån Lalandias etablering i Varamon, det var för att vi skulle kunna möjliggöra bostäder. De två bitarna hör ihop. Att lyfta bort en del blir lite konstigt för då håller man inte ihop hela pusslet. Att bygga bostäder på bara ena delen är absolut möjligt men jag tror inte produkten skulle bli så tilltalande som den skulle kunna vara då. Så för oss har det varit viktigt att reda ut hela Kanalstråket, säger Henriksson.

undefined
Marcus Lejonqvist (SD) säger att perspektivet att bygga en hall för kommuninvånarna primärt och inte enbart för IFK Motala bandy. " Vi har ju också andra föreningar att ta hänsyn till. Som skrinnare och hockey och framför det också allmänhet och skolor som har nyttjat isstadion. Men mycket av diskussionen har kommit att handla om IFK:s förutsättningar, säger Mark Henriksson (M).

IFK har sagt att de vill ha tak och väggar. Har ni någon gång kollat om ett enkelt väderskydd skulle kunna vara en lösning fram tills Kanalstaden kan byggas?

– När man tittar på ett sånt här projekt måste man ställa sig frågan, ska vi bygga ett tak för IFK eller ska vi bygga någon typ av hall för våra invånare? Då har perspektivet varit att vi ska bygga det för invånarna primärt. Då är det ofta ett lite större projekt som också ger mer för invånarna än just ett tak för elitverksamheten, säger Lejonqvist.

Det finns de som menar att Motala kommun struntar i idrott generellt. Hur högt prioriteras satsningar på idrott?

– Det där är en fråga som jag har svårt att förstå, säger Henriksson.

Han lyfter att det har gjorts flera investeringar för idrotten de senaste åren, bland annat ett nytt klubbhus på Mossen och lokaler för boxning och innebandy. Därtill har beslut om nya konstgräsplaner och en ny idrottshall på Ekön fattats.

– Jag menar att vi har gjort väldigt många satsningar för ungdomar. Men sakerna måste sättas i proportion, säger han och konstaterar att en bandyhall är en betydligt dyrare investering jämfört med de satsningar han nämner.

– Vi har ställt om och satsat mer på ungdomen än på den äldre generationen och det är kanske därför man känner på det här sättet, säger Lejonqvist.

Vad är planen för isstadion nu?

– Planen nu är att vi ska underhålla den så man kan använda den, säger Henriksson och fortsätter:

– Sen ser vi framför oss att om några år så kommer vi växla över och kunna börja bygga bostäder. Då ska vi ha en plan för vart vi ska lokalisera en ny isstadion. Jag kan inte säga det här och nu, om det kommer bli en hockeyhall och en uteplan eller en hockeyhall och en bandyhall eller inte.

undefined
Kommunens plan för Isstadion ska underhållas så att den kan användas fram tills det blir aktuellt att bygga bostäder på marken. Då ska kommunen ha tagit fram en plan för var en ny isstadion ska placeras.

Många anser att kommunen är orsaken till att IFK dragit sig ur elitserien. Anser ni att ni har någon del i IFK:s beslut?

– Det är klart att vi hade gärna sett att det hade funnits en hall och då hade det varit annorlunda förutsättningar för IFK. Så i den delen absolut. En hall hade ju skapat annorlunda förutsättningar för dem, säger Henriksson.

Samtidigt finns det också andra faktorer som spelar in, menar han.

– Jag tänker de krav som ställs för att man ska kunna spela i en hall, att man förlänger säsongen. Jag tänker också att publiksiffran gör det svårare för IFK att ha en budget som gör att de kan nyttja andra ställen. Exempelvis Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!