Förra mandatperioden hade kommunen ett mål om att satsa på ekologiska livsmedel. Då fanns en önskan om att 55 procent av maten skulle vara ekologisk. I dag ligger man på 48,6 procent.
– Målet finns inte kvar, men vi har fortfarande en tanke om att ligga runt 50 procent. Det finns det nationella mål om, säger Fredrik Feldt, teknisk chef.
Det nya styret har istället som målsättning att maten som serveras i kommunen ska vara lokalt producerad. Målet för 2021 är att 30 procent av maten ska vara odlad eller framställd i närområdet. I dag ligger man där på 19 procent och tjänstemännen ser stora utmaningar med att uppfylla politikernas önskningar.
– Som vi ser det nu kommer det att bli svårt att nå målet. En förklaring är att det bara kan ändras när vi gör nya upphandlingar och då gör dem så att lokala företag kan delta, säger Fredrik Feldt.
En annan förklaring är att även när man gjort lokala upphandlingar så kan företagen förändras. En upphandling av grönsaker vanns av ett närbeläget företag, men de har nu köpts upp vilket innebär att varorna nu kan komma från andra områden istället.
– Beskedet vi får är också att corona gör det svårare för oss att få närproducerade varor, säger Fredrik Feldt.
Men det finns ljusglimtar. En ny upphandling av charkprodukter vanns av ett företag i Norrköping och Fredrik Feldt påtalar att 90 procent av de animaliska livsmedel som serveras i kommunen innehåller svenskt kött.
Bengt-Åke Karlsson (C) är ordförande i tekniska servicenämnden som ansvarar för måltidstjänsterna i kommunen. Han bekräftar bilden att 30 procent närproducerat är svåruppnåeligt.
– Tyvärr är det svårt att få tag på närproducerat. Kommunen och vi som konsumenter måste ligga på mer där. Som världen utvecklas nu så kanske vi i framtiden måste se hela Sverige som närodlat, säger han.
Han menar också att exempelvis antalet grönsaksodlare i Östergötland är relativt få.
– Östergötland är mer ett spannmålslän, säger han.
Bengt-Åke Karlsson säger att man därför lyft frågan i Alliansen om inte målet om 30 procent ska sänkas.
– Det kanske är bättre att ha ett mål som är rimligt att nå upp tid, kanske på 22-23 procent. Sedan är det en fråga om ekonomi också. Vi har en budget att förhålla oss till, det måste vi som politiker vara ärliga med. Den kan vi inte bortse ifrån, säger han.