Polisen varnar: Ökning av katalysatorstölder i Motala

Polisen ser en ökning av katalysatorstölder i Motala. Tjuvarnas favorit just nu: Toyota Prius.

Polisen ser en markant ökning av katalysatorstölder i bland annat Motala. "Speciellt om man har en Toyota Prius ska man vara extra vaksam", säger inspektör Joakim Wallberg.

Polisen ser en markant ökning av katalysatorstölder i bland annat Motala. "Speciellt om man har en Toyota Prius ska man vara extra vaksam", säger inspektör Joakim Wallberg.

Foto: TT/SN

Motala2020-12-04 06:00

Katalysatorer är ett hett byte just nu. Under den senaste veckan har Polisregion Öst fått in ett 40-tal anmälningar om stölder. Östergötland är värst drabbat, uppger Joakim Wallberg, inspektör på brottssamordningen.

– I Motala har det varit ett tiotal stölder. I Linköping rör det sig om ett 20-tal, säger han.

Katalysatortjuvar är ett nationellt problem för tillfället. I Stockholm, där flest stölder sker, har gärningsmännen riktat in sig på framför allt Toyota Prius.

– I vår region och i Östergötland har vi haft flertalet olika bilmodeller men nu på slutet ser vi en ökning av just Toyota Prius också.

Ofta är det äldre bilmodeller som får inbrott. De har mer av de ädelmetaller som tjuvarna vill åt.

– Priset på ädelmetaller har gått upp och det är därför stölderna har ökat, säger Joakim Wallberg.

Gärningsmännen slår ofta till nattetid när bilarna står på gatan eller parkeringsplatsen, men även större inbrott har ägt rum. I våras blev ett företag i Motala av med katalysatorer på sina tjänstefordon.

– Det är en markant ökning och speciellt om man har en Toyota Prius ska man vara extra vaksam, säger Joakim Wallberg.

Om man inte har tillgång till garage är tipset att parkera bilen på en upplyst plats för att försvåra för tjuven.

– Tittar man på gärningsmän är det både svenska medborgare och internationella brottsnätverk som håller på med det här. Just nu känns det som att de flesta gör det eftersom det är pengar i det, säger Joakim Wallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!