Polisen om konststölderna i Motala: "Säljs som skrot"

Flickskulpturen utanför Motala kommunhus är spårlöst försvunnen. Flera andra konstverk likaså. Men det är inte konsten som lockar tjuven – utan metallen.

Motala kommun har blivit av med flera skulpturer men det är inte konsten som lockar tjuven utan metallen. "Den säljs som skrot", säger polisen Joakim Wallberg.

Motala kommun har blivit av med flera skulpturer men det är inte konsten som lockar tjuven utan metallen. "Den säljs som skrot", säger polisen Joakim Wallberg.

Foto: Maria Biamont/Linnea Brundell/Eva Fornåå

Motala2023-03-20 05:30

Under de senaste veckorna har tre offentliga konstverk stulits i Motala och kommunen sätter nu in väktare nattetid för att förhindra att det händer igen. Den senaste stölden upptäcktes i torsdags. Bronsskulpturen "7 år" av skulptören Sten Ericson hade kapats vid fotknölarna och tagits med från Rådhusparken. Även de andra stulna statyerna var tillverkade i brons.

– Det är främst metallen som gärningsmännen vill åt. Den säljs som skrot, säger Joakim Wallberg, inspektör på brottssamordningen vid polisregion Öst.

Polisen har ingen misstänkt för stölderna i Motala. Baserat på tidigare fall kan det röra sig om både lokala tjuvar och utländska ligor.

– Det var varit en blandning. Det är både internationella brottsnätverk som gör det här och stjäl i stor skala. Men även lokala gärningsmän som behöver pengar för dagen.

Motala kommun sätter nu in extra bevakning för att skydda sin offentliga konst. Gör de rätt i det?

– Tittar man historiskt sett så brukar det försvinna flera konstverk under en tid så det kan väl absolut vara värt det, säger Joakim Wallberg.

Brottssamordningen har inga uppgifter om fler konststölder i Östergötland i närtid men däremot i Södermanland. Den 3 mars i år stals sammanlagt sju bronsskulpturer från en konstpromenad i Strängnäs. Enligt Strängnäs kommun satt flera andra konstverk löst, och ett konstverk hade förstörts, när gärningspersonerna försökt ta dem också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!