Polis fick kallas till urspårad fest

Under torsdagskvällen fick polisen rycka ut i samband med en större fest där ungdomar mellan 14-16 år även drack alkohol. Nu vill polisen uppmana föräldrar att hjälpas åt för att minska riskerna att något allvarligt händer.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Motala2018-11-02 20:00

Det är polisen i västra länsdelen som via ett Facebook-inlägg berättar om händelsen där ett 30-tal ungdomar hade samlats i en lokal i Motala under torsdagskvällen. I inlägget beskrivs hur två patruller fick jobba med att skapa ordning och även ta föräldrakontakter. "Många ungdomar var även mycket berusade".

– Det var rörigt från början och många sprang ifrån platsen när patrullerna kom dit, säger polisområdeschef Björn Borg.

Han förklarar att det oftast är en vuxen som ligger bakom en lokalhyra, men att de sedan inte närvarar själva och tar ett vidare ansvar under kvällen.

– Vi stöter på de här problemen ganska ofta. Det är heller inte alltid lokaluthyraren har koll, säger han.

Polisen uppmanar nu föräldrar att prata med sina barn om de ska gå på en uppstyrd fest med vuxna närvarande. Som vuxen kan man gärna själv åka förbi och kolla läget.

I det offentliga inlägget skriver polisen också:

"Att vara ung och dricka alkohol för första gången leder i många fall till mycket hög berusningsgrad och det är många gånger som vi finner helt utslagna ungdomar utanför eller inne i festlokalen".

Något som Björn Borg även poängterar är risken för att utsättas för brott, eller att göra något man sedan ångrar.

Han uppmanar föräldrar att vara nyfikna och diskutera med sina barn, vart de ska, vad de ska göra och att prata om alkohol och dess effekter.

Att som föräldrar ta hjälp av varandra och dubbelkolla information om någon säger att han eller hon ska övernatta hos en kompis, är också bra.

– Man kan också tipsa oss anonymt, om man vet att det ska anordnas en fest. Då kan vi svänga förbi och titta till det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om