Förändring. Våga operera. Främja bostadsförsörjning. Daniel Starkengren (M), ny ordförande för bostadsstiftelsen Platen har ett antal ord och begrepp som han gärna återkommer till. I tre år satt han som ledamot i stiftelsens styrelse. Då i opposition, men nu är det han och Allianskollegorna som styr. Och nu är det dags att agera.
– Platen är ett kommunalt bolag och vi har stadgar att följa. Vi ska främja bostadsförsörjningen och det tycker jag inte att man har gjort. Det finns utredningar som tydligt talar om jätterisker för Motalas bostadsmarknad i och med att Platen är så stora och här finns få bostadsrätter.
Bristen på bostadsrätter vill Daniel Starkengren åtgärda genom att Platen skulle kunna bygga just sådana. Men med Platen som en stiftelse är det inte möjligt. Därför vill han se en utredning om hur Platen bäst ska vara organiserat och då bland annat titta på ombildning till ett aktiebolag.
– Vi vill inte bolagisera för att tömma Platen på kapital utan vi vill göra det för att främja bostadsförsörjning. Vi har hyresgästen i centrum, det är vårt uppdrag.
Är inte bristen på bostadsrätter en fråga för marknaden och inte för Platen eller kommunen?
– Jo, utifrån våra stadgar så är det egentligen det. Vi ska främja bostadsförsörjningen.
Vad ser ni för medel för att göra det?
– Genom att reformera och då behöver vi fakta. Jag har haft ett möte med kommunstyrelsens ordförande och bett om att vi ska fråga kunnigt folk som finns i marknaden. Jag kan inte tycka om hur vi ska göra utan det måste experter titta på.
Men något beslut om en utredning har Platens styrelse inte tagit. Enligt Daniel Starkengren är det en fråga för kommunen och den kommer att hamna på Platens bord först när resultatet är klart.
Daniel Starkengren säger att han inte är rädd för att agera. Och det har han gjort. Frågor om nybyggnationer, exempelvis ett höghus i kvartetet Facklan vid Lyckorna, som länge diskuterats i Platens styrelse ska nu snabbas på.
– Jag har tryckt på för att få igång processen för ytterligare två förtätningar i Gamla stan. Där blir det beslut i april. Och vi har tryckt på och jagat när det gäller Facklan. Det blir ett 16-våningshus, högsta huset i Motala. Jag älskar sådant.
Daniel Starkengren brinner också för integrationsfrågor och har fått upp det högt på bostadsstiftelsens agenda. Och han beskriver sig själv som en aktiv ordförande.
– Jag har en app i min mobil så att jag vet hur länge jag är här och förrförra veckan var jag här nästan 36 timmar. Inte för något konkret ärende utan för övergripande frågor. Men jag är aktiv, så aktiv jag får vara och lite till. Sedan går jag inte in i detaljer.
Han säger själv att han inte är rädd för att slänga iväg ett mail och kolla av med tjänstemännen hur det går i ett ärende och han ligger på ansvariga politiker i kommunhuset.
– Jag måste ringa och kolla av med tjänstemännen. Jag är här som ordförande och jag är här för att jag är politiker. Det är ett balansspel. Jag tar inte en makt som jag inte har för att driva på processen, det gör jag definitivt inte.
Inför valet gick Allianspartierna ut med att de ville minska Platens dominans på bostadsmarknaden. I en debattartikel talade man om att sälja 1400 lägenheter. Nu säger Daniel Starkengren att de inte har som mål att sälja för säljandets skull.
– Det var ett svar i en diskussion när någon har sagt att Platen kanske är för stora och vi svarade att ja, då kanske vi ska sälja. Men den slutsatsen vill jag inte ta förrän vi har utredningen klar.
Så ni kanske inte säljer någonting?
– Mitt mål är inte att avveckla eller att sälja ut Platen, det kommer jag aldrig att göra. Jag vill inte sälja för säljandets skull, men vi kommer att lyssna på utredningen.
Platen har genomfört stora renoveringsprojekt och har ytterligare behov framöver. Det var ett av skälen till att Alliansen ville sälja.
– Behovet finns egentligen alltid. Vi har renoverat 50 lägenheter per år och fortsätter vi i den takten så kommer det att ta ganska många år. Vi måste öka takten.
Hur ska ni lösa ekonomin för det?
– Det är en balans mellan om hyresgästen ska betala eller om det är en försäljning som ska betala. Det vill vi också titta på i utredningen.
Är det nybyggen eller ert äldre bestånd som ni kan komma att sälja?
– Jag är beredd att lyssna på proffsen och utredningen. Men visst, jag behåller gärna Facklan. Men jag vill inte framställa att jag vill sälja problemområden eller så. Vi får utgå från utredningen och sedan får vi diskutera. Det är inga enmansbeslut. Vi får lyssna på våra tjänstemän också.
Hyresnivåerna är en ofta diskuterad fråga och det har framförts åsikter om att hyrorna i Motala är för låga vilket skrämmer andra hyresbolag från att satsa här.
– Jag tror att det här kommer att komma i utredningen också. I våra nybyggen tar vi en korrekt hyra och vi har en bra relation till Hyresgästföreningen. Det finns utredningar som talat om att Platen har alldeles för låg hyra, men mitt mål är inte att höja hyran. Fast vi kanske ska se över våra rabattsystem.
Om utredningen säger att ni ligger för lågt kommer ni då att höja hyran?
– Jag är beredd att lyssna på verksamheten och utredningen och jag är beredd att gå från ord till handling.
Som en stiftelse är Platen i dag fristående från kommunen. I yttranden på sociala medier har dock M-politiker förespråkat en bolagisering och att Platen skulle kunna bidra till Motala kommun. Daniel Starkengren vill egentligen inte uttala sig. Han menar att det blir spekulationer, men svarar ändå:
– Mitt mål är inte att bidra till kommunkassan. Det finns ingen i vårt styre som vill sälja bostäder för att betala den dagliga kommunala driften. Och det finns ett regelverk för hur det i så fall kan göras, man kan absolut inte skicka hur mycket som helst.
Men han menar att det är kommunstyrelsen som ska svara på frågan om hyresgästernas pengar ska gå till Motala kommun.
– Om Platen blir ett bolag med kommunen som moderbolag, då blir det inte hyresgästerna som ger oss uppdraget att verka utan det blir från aktieägarna och det är kommunstyrelsen. Det vi vill göra är att utreda och det finns jättemånga upplägg för hur Platen skulle kunna organiseras.
Samtidigt menar Daniel Starkengren att det kanske snarare är kommunen som måste skjuta till pengar för att se till att det byggs bostäder.
– Det kan bli så.