Platen granskade sina hyresgäster

Som en reaktion på den rådande bostadssituationen har Bostadsstiftelsen Platen tagit till en annorlunda metod.

Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef
Bostadsstiftelsen Platen.

Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef Bostadsstiftelsen Platen.

Foto: Simon Petersson

Motala2017-06-18 08:00

För att få bukt med att lägenheter hyrs ut svart i andra hand, har Bostadsstiftelsen Platen granskat hur många som är folkbokförda i deras lägenheter. Något som tidningen "Hem & Hyra" var först med att rapportera om.

Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef på Bostadsstiftelsen Platen, beskriver det som en naturlig del av den rådande bostadsbristen.

­– Vi har arbetat med frågan om otillåten andrahandsuthyrning i några år när vi fått tips från grannar och vår egen personal. Men det var först under år 2016 som frågan prioriterades och fler åtgärder vidtogs, säger Ulf-Henrik Östlund.

Ett beslut om att systematiskt kartlägga hur många personer som var folkbokförda på samma adress fattades. Av 5 765 bostäder, kartlades 5 200 lägenheter där de boende har egna kontrakt med Bostadsstiftelsen Platen.

­– Efter att ha mottagit listor på samtliga lägenheter från Skatteverket, tittade vi på om det var rimligt eller orimligt med flera boende på samma adress, säger Ulf-Henrik Östlund.

Av dessa hamnade fem lägenheter under lupp. Omständigheter som flera olika efternamn på samma adress eller att det kunde bo mellan 4-8 personer i ett rum och kök, gjorde att bostadsstiftelsen Platen kontaktade kontraktsägarna.

– I ett av fallen valde kontraktsägaren att flytta. I ett annat valde kontraktsägaren att säga upp hyresavtalet. De övriga fallen är fortfarande under utredning, säger Ulf-Henrik Östlund.

Han är dock noga med att påpeka att granskningen och kartläggningen inte handlar om ett register. Utan har hanterats som ett ärende, precis på samma sätt som ett störningsärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!