Planeringen har varit igång sedan en tid och kring årsskiftet ska lokalerna börja iordningställas. Det handlar om en lageryta på 1 400 kvadratmeter som hyrs ut av Elux-komplexets nuvarande ägare Borö. Men i stort sett hela golvytan behöver gjutas om och det ska också inredas med en del kontorsutrymmen. Även ventilation och el ska ses över.
– Vi är snart klara med upphandlingen av de här arbetena och håller nu också på att anställa en produktionschef. Så efter årsskiftet bör vi vara igång med ombyggnaden, säger Plastkretsens vd Kent Carlsson.
I nästa steg, någon gång i maj, ska den tekniska utrustningen börja installeras och sedan provköras.
– Totalt ligger investeringarna på 250-260 miljoner kronor, sammanfattar Kent Carlsson.
Plastkretsen, som ingår i Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI, ska under den första etappen i Motala sortera plaster som lämnats till återvinning. Bara den uppgiften beräknas kräva ett 50-tal anställda. Rekryteringen inleds om ungefär ett år och i början av 2019 ska sorteringen vara igång.
Det ska handla om 80 000 ton plast per år där materialet kommer i tätt packade balar.
FTI och Plastkretsen valde Motala utifrån tillgången på lokaler, arbetskraft och det geografiska läget. Tanken är att verksamheten från 2021 även ska omfatta tvättning av granulering (läs fördelning i korn) av plast, vilket lär kräva ytterligare ett 50-tal anställda. Därutöver pratas det om en tredje utbyggnadsetapp kring år 2025.
Verksamheten blir rikstäckande och en av de största i sitt slag i Europa. FTI tror att deras produktion även ger ringar på vattnet lokalt – att fler företag intresserar sig för att etablera sig i Motala när det finns nära tillgång till plastråvara.
Etableringen har krävt miljöprövning. Efter länsstyrelsens tillstånd i slutet av sommaren fick FTI ett överklagande på halsen sedan några grannar oroat sig för trafiken till och från anläggningen via Vickerkullavägen. Men efter direkta samtal mellan parterna drogs överklagandet tillbaka.
– Vi kunde reda ut vad det handlar om och skingra oron. Det är så vi vill jobba, i öppen och nära dialog med vår omgivning, säger Kent Carlsson.
Företaget lär också få upprätthålla dialogen. Varje utbyggnadssteg kräver ny tillståndsprövning och därmed nya samrådsmöten.