Kommundrivet Campus kan bli möjligheten för Motala

Drömmen om ett Campus Motala har funnits länge och frågan har varit på politikernas bord i omgångar. Nu kan kommunen vara ett steg närmre.

Stora torget Motala

Stora torget Motala

Foto: Peter Calén

Motala2023-01-30 18:00

Senast i somras antog kommunfullmäktige en motion från Vänsterpartiet i frågan om ett campus i Motala. Men Magnus Lindberg, vd på Tillväxt Motala, säger att det än så länge ”är i sin linda”.

– Utifrån min sida sett måste kommunen sätta ner foten för ”vad är Campus Motala?”. Det kan vara väldigt många olika saker, säger han och menar att det måste definieras innan man kan jobba vidare.

– Det är en spännande fråga. Vi har inte riktigt landat i hur campus ska se ut, svarar Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, när han tillsammans med Jan Holmberg, Cecilia Cassenius och Lotta Lexén får frågan.

De är överens om att man ofta ser campus som ett universitet eller en universitetsfilial. Men att det finns andra alternativ och tar Campus Nyköping som exempel.

– Där hade man en samlad undervisningsmiljö för vuxenstudier, med yrkesutbildningar och universitetsutbildningar, och har skapat en sorts hub för vuxenutbildning. En tilltalande målbild men vi är inte riktigt framme än, säger Henriksson.

Lotta Lexén (M), ordförande bildningsnämnden, säger att statistiken visar att Motala ligger lågt när det gäller eftergymnasial utbildning.

– Och då tror jag att ett campus som inte bara är högskolestudier utan utbildning av vuxna, är viktigt att få till, säger hon.

Cecilia Cassenius, utvecklingschef på bildningsförvaltningen, berättar att Nyköpings erfarenhet är att intresset för studier ökade stort när de bildade en gemensam verksamhet för vuxenutbildning.

I den politiska ledningens samverkansavtal finns campus med och de talar om förskollärarutbildning till hösten 2024. En arbetsgrupp, med personer från flera enheter på kommunen samt Tillväxt Motala, jobbar med att alla kriterier, som teknik, VFU-placeringar med utbildade handledare, lokaler med mera, ska komma på plats.

Enligt Jan Holmberg, kommunens utvecklingschef, är målet att ta fram ett beslutsunderlag för fortsatt politisk process under senvåren. Samtidigt förs dialog med Linköpings universitet.

– Motala har tidigare fört dialog med LiU men då har det inte funnits någon öppning för decentraliserade utbildningar. Förskollärarprogrammet i ett kommundrivet campus är ett trendbrott. Avsikten är att bildningsnämnden gör en ansökan till LiU under våren 2023 som ska leda till ett avtal med alla praktiska delar på plats, säger han.

– Har vi ett underlag och uppfyller de kriterier som krävs finns det stora möjligheter för att få ett avtal klart för hösten 2024, säger Cassenius.

undefined
Cecilia Cassenius, utvecklingschef på bildningsförvaltningen, ser möjligheten att få till en decentraliserad universitetsutbildning till hösten 2024.

Och det handlar alltså inte om att hela förskollärarutbildningen ska till Motala.

– Nej, det är en decentraliserad utbildning som är möjlig, säger Cassenius och förklarar att undervisningen sker från universitetsorten i realtid, streamad, och att eleverna är fysiskt närvarande på gemensam plats.

En form som visat sig leda till att fler fullgör sin utbildning, vilket man tror beror på att studenterna läser på hemorten och slipper pendla eller flytta.

Men en fullvärdig universitetsfilial tror man inte på.

– Det klart att hade vi fått önska så. Men vi har haft kontakt med universitetet i många år och nu öppnar sig det här fönstret och då ska vi med all kraft ta den chansen, säger Henriksson.

Var har ni tänkt lokalisering?

– Vi ser finessen med att det skulle vara centrumförlagt och vi har en avsiktsförklaring med Point Properties, som äger fastigheter i centrum, och tittar på möjligheten att etablera sig.

Campus

Campus är ett universitets- eller högskoleområde, dit ett universitets eller en högskolas verksamhet samlats helt eller delvis. 

Ett antal kommuner i Sverige använder begreppet campus som ett samlingsnamn för de utbildningar för vuxna som genomförs i kommunen. Bland andra Nyköping och Västervik.

Linköpings universitet har fyra campusområden på tre orter: Campus Valla och Campus Universitetssjukhuset i Linköping, Campus Norrköping och Campus Lidingö - Malmstens Linköpings universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!