Piren hade nästan försvunnit under vattenytan och blev mer risk än nytta berättar Roger Altsäter, vd på Göta Kanal.
–Den har sjunkit över tid och längst ut, där fyren står, har den i princip varit i vattennivå. När det blåser lite går vattnet över och då ser man inte att det är en pir.
Funktionen med en pir är att skydda för vågorna och när den sjunker så blir den mer säkerhetsrisk än skydd. Därför har man nu grävt ur och höjt den i nivå med kajlinjen. Under arbetet visade det sig att man lyckades få till något som man inte ens vågat tänka berättar Altsäter.
– Det är ju så att vi hittar alltid det ena och det andra när vi gräver i kanalen, och i det här fallet var det något som vi tyckte var rätt bra. När vi grävde vid piren, för att göra fundamentet lite bättre, hittade vi de gamla krönstenarna. Piren har rasat innan, flera gånger, och då har man väl inte lyckats få upp dem. Men nu har vi satt dem på plats igen, och piren har blivit orginal-orginal kan man säga.
Att den kommer sjunka igen är troligt enligt Altsäter, sjöbotten består av lera, men i och med renoveringen har de förstärkt den för att det i alla fall ska ta längre tid.
– Vi har tagit till lite nytt material som heter betong, som inte fanns när man byggde Göta kanal. Så nu ligger det som en betongtunga i piren, som ingen ser, så börjar det sjunka på ena stället så bär det andra. Piren ser ut som original men ibland använder vi nytt material för att det ska hålla, och vår ambition är att det ska hålla i 100 år framåt.