– Det bara flög i mig. Om jag inte gör det här dör jag, förklarar Pernilla sina känslor den där höstdagen 2019.
När hon kom fram till jobbet i Tranås, där hon arbetade som SFI-lärare, mötte hon rektorn i korridoren och bad om att få tid för ett samtal.
Pernilla berättar att hon trivdes att vara lärare och hon tyckte om sina kollegor. Samtidigt blev resorna långa och stressen på arbetsplatsen hög, att nå fram till alla elever, med många skilda ursprung.
– Man fick spela teater med hela kroppen. Så många språk och olika förutsättningar hur man tolkar världen i stort. Det blev väldigt intensivt.
En längtan att få skapa något kreativt, lägga allt fokus och energi på det, har funnits hos Pernilla länge, inser hon med facit hand. Men att lämna en fast tjänst och satsa på något oprövat är inte så enkelt, förklarar hon.
– Samhällets normer gör att man blir lite inrutad och rädd. Man gör det man tror att man ska göra. Sedan handlar det också om den ekonomiska aspekten, att ha råd. Vad händer om man blir sjuk, och vad väntar till pensionen?
Ändå valde hon att gå. Med hjälp av ett litet buffertspar och så en oväntad men välkommen lottovinst på 20 000 kronor.
– Det var nästan som om någon tackade mig från ovan, säger Pernilla och brister ut i skratt.
Hon har dukat fram kaffe och muffins i den mysiga sekelskiftesvillan i Brinken. I köket står en gammal köpmansdisk som hon renoverat och som nu fungerar som en praktisk köksö. Intill en vägg står ett arkivskåp, fullt med små lådor för förvaring och i kökssofforna ligger fårskinnsplädar, som ger en hint om vad hon pysslar med nu.
Renovera möbler är hennes yrke sedan slutet på 2019. Då startade hon företaget "Lilla villa sekelskifte". Intresse för inredning, hus och trädgård har hon alltid haft. Pernilla är också utbildad illustratör, så det praktiska verkar ligga i fingrarna. Men även om hon rent kunskapsmässigt var uppdaterad om vad som var populärt när hon startade firman, har hon ingen utbildning inom hantverk.
– Jag har ett väldigt driv och jag "börnade på". Jag har gjort fel och varit förbannad. Men jag har inte gett mig och min sambo har också hjälpt till.
Att satsa på köpmansdiskar och olika robusta skåp blev inkörsporten. Pernilla och sambon reste land och rike runt för att hitta begagnade möbler.
Men när hon väl renoverat klart de första, kom nästa fundering, hur säljer man och hur tar man betalt?
Pernilla hade först tänkt att ha en liten butik hemma på innergården. Men när covid slog till insåg hon att det inte var så bra att ha folk på besök. Då tog hon kontakt med Bukowskis som håller auktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö och som har representanter som åker runt för att samla in föremål.
Redan vid första besöket hemma hos Pernilla väcktes intresse för hennes möbler, säger hon.
Pernilla jobbar också mot en stor auktionssajt.
Är du nöjd med det du får betalt för ditt arbete?
– Ibland blir man hur överraskad som helst, ibland blir det åt andra hållet.
Hon hymlar inte med att det som egenföretagare kan vara tufft att inte ha regelbunden inkomst. Ibland måste Pernilla ligga ute med pengar för material under tiden hon jobbar på. Det finns också en ovisshet ifall kunderna kommer att betala det satta utgångsbudet. Pernilla berättar att en produkt kan finnas kvar vid tre auktionstillfällen. Tredje gången sänks priset.
Just nu ligger fokus på att renovera fåtöljer och klä in dem i fårskinn. När hon börjar arbeta med en möbel plockar hon först isär den. Ofta är den ganska smutsig inuti och kan innehålla allt från matrester till mer udda saker.
– En gång hittade jag två par jättestora damtrosor i en fåtölj, säger Pernilla och måttar med händerna. Jag har hittat en skruvmejsel, stickor, kaninbajs, djurhår och glasögon. Konsten att få ner allt förstår jag inte.
Vad har du för framtidsplaner?
– Fram tills nu har jag lärt känna branschen och jag har jobbat lite spretigt. Jag vill lägga upp arbetet smartare, vad jag ska fokusera på och inte köpa in stora lager av saker.
Utrymmet hemma i snickarverkstan är begränsat, även i den arbetsvagn där hon klär om sina möbler. Samtidigt är Pernilla på en plats i livet där hon kan känna frihet och där hon får lägga all sin energi på skapande, efter egen agenda.
– Det är jättevärdefullt, speciellt nu när jag har ett litet barnbarn.
Känner du dig gladare?
– Väldigt mycket gladare. 3 000 procent!