Per skapar dataspel som hyllas av spelbranschen

Med sitt innovativa dataspel tog Motalasonen Per Hallros och hans kamrater hem flera priser vid Nordens största spelgala.

Koncentrationen är på topp när Per spelar Out of Sight.

Koncentrationen är på topp när Per spelar Out of Sight.

Foto: Kristina Levinsson

Motala2022-06-24 06:00

Per Hallros från Motala nådde nyligen stora framgångar på Swedish Game Awards-galan på Nalen i Stockholm. Tävlingen är lite spelbranschens svar på Guldbagge- eller Grammisgalan.  

Med spelet Out of sight var Per, tillsammans med sju kurskamrater på YH-utbildningen Futuregames i Stockholm, nominerade i kategorin för spelutvecklare som ännu inte jobbar professionellt. 

undefined
Per Hallros håller tacktal på galan.
undefined
Lyckliga vinnare i Da Dawg Team som vann fyra priser på Swedish Game Awards-galan på Nalen i Stockholm. Från vänster: Simon Norrmén, Clara Cox, Eric Östlund, Mattias Nordebäck, Per Hallros och Sigge Lindberg

– Det var väldigt spännande att vara på galan och när de nominerade visades upp på storbildskärmen satt vi som på nålar. Vi var nominerade i fem kategorier av åtta, att vi vann fyra av dem känns helt overkligt. Vi är överlyckliga och har fortfarande svårt att fatta att det är sant. När vi ropades upp som vinnare flög vi bokstavligen upp ur stolarna och sprang upp på scenen.

Det mest ärofyllda priset de tog hem var Årets spel. Out of sight handlar om en blind tillfångatagen flicka som ska försöka ta sig ut ur ett hus. Den stora twisten i spelupplägget är på vilket sätt spelaren får se spelmiljön. Eftersom flickan inte kan se är det hennes nallebjörn som blir spelarens ögon. Flickan måste flytta nallebjörnen till olika platser för att se andra delar av omgivningarna.

undefined
Den blinda flickan i Out of Sight.
undefined
En bild från spelet Out of sight som tog hem flera priser vid Swedish Game Awards-galan i Stockholm.

Pers intresse för datorspel började redan i sexårsåldern när han spelade datorspel tillsammans med sin två år äldre bror Erik.

– Jag blev fascinerad av magin som spel har och det var så kul att spela mot Erik, men han vann ju alltid över mig och det tyckte jag inte om. Men jag förstod att om jag skulle kunna vinna över honom var jag tvungen att ändra mitt spelsätt. Jag insåg att mina handlingar påverkade mitt spelresultat och ändrade taktik. Efter ungefär ett års träning vann jag äntligen över honom, det var en sån lycka.

undefined
Per Hallros är väldigt nöjd över spelets framgångar.

Som tonåring fick Per sin första egna dator och hans intresse för datorspel växte sig allt starkare. På gymnasiet läste han Samhällsprogrammet med inriktning media på Platengymnasiet i Motala och efter studenten blev det Kultur, samhälle och mediegestaltning på Norrköping Universitet. Men efter alla år med studier kände Per att det var dags att hitta på något annat, han blev reseledare under några år tills pandemin satte stopp. 

Det var under resorna Per insåg hur viktigt det var att möta människors förväntningar och hjälpa dem att lösa problem som uppstår. Det använder han sig av i sin nuvarande roll som projektledare och designer i spelprojektet på skolan. 

– Jag har verkligen nytta av det nu när jag jobbar med att producera datorspel. Jag är väldigt mån om spelarna, jag vill att det ska bli en bra upplevelse för dem. För att kunna skapa måste man förstå upplevelsen och leva sig in i det liksom.

undefined
Koncentrationen är på topp när Per spelar Out of Sight.
undefined
Pers flitiga fingrar styr spelet framåt.

Per tog efter sitt jobb som reseledare en magisterexamen i Game Design på Uppsala universitet, men kände att han saknade en ren praktisk utbildning och går nu därför YH-utbildningen Futuregames i Stockholm. 

– Nu har jag äntligen hittat det jag verkligen vill göra, skapa spel. Jag blir klar med utbildningen i mars nästa år och har endast en längre praktik kvar att göra fram till dess. 

– Jag ska göra min praktik på Starbreeze, en svenskt datorspelsutvecklare i Stockholm. Det ska bli riktigt kul, där kommer jag att få skapa och det är mitt stora intresse.

När Per är klar med utbildningen framåt våren är målet att bli anställd på ett större spelbolag i Sverige.

– Ja, det är min dröm som jag hoppas går i uppfyllelse. 

Per Hallros

Ålder: 27 år

Bor: Kommer från Motala, studerar och bor nu i Stockholm. 

Aktuell: Projektledare och designer i ett studentprojekt där han tillsammans med sju andra studenter på YH utbildningen Futuregames i Stockholm har gjort ett nytt datorspel. 

Framgångar: Gruppen, som går under namnet Da Dawg Team, vann många fina priser vid Swedish Game Awards-galan. De prisades i kategorierna: Gamers Choice Award, Best Design, Best Art samt det mest prestigefyllda priset Game of the Year.  

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!