Samkönade paret som alltfler följer på Instagram

John Valencia bor numera i Stockholm med sin fästman och deras dotter. Tillsammans driver de instagramkontot "Pappapappadotter". Samkönade paret som alltfler följer på Instagram

Motala 4 april 2021 20:00

Före detta Motalabon John Valencia flyttade till Stockholm för tolv år sedan där han nu bor med sin fästman Johan och deras tre och halvt år gamla dotter Miriam. Tillsammans driver de det ständigt växande instagramkontot "Pappapappadotter", med cirka 40 000 unika besökare varje vecka.

– Det är ingen självklarhet att som samkönat par få möjligheten att bli pappor och vi märker av ett stort behov av just den informationen och inspirationen.

– Vi tycker de är viktigt att visa att inte alla familjekonstellationer ser likadana ut i Sverige 2021. Vissa är mer ovanliga än andra men alla är lika viktiga och fina ändå.

Via deras sociala medier märker Johan att många är väldigt intresserade av deras sätt att bilda familj.

– Det vi gör har visat sig vara större och viktigare än vi trodde från början. Vi får mellan 800 till 1000 privata meddelanden på Instagram varje dag.

John flyttade till Motala när han var elva år gammal, innan det hade han bott på flera olika ställen i Sverige.

– Min pappa jobbade inom Ica och vi flyttade runt mycket i väntan på att han skulle starta sin egna butik, vilket han gjorde 1992, som senare blev Ica Maxi.

När John tänker tillbaka har han bara positiva minnen från sin uppväxt.

– Jag har alltid trivts i Motala men det var en för liten stad för mig. 

Hur var det att komma ut som homosexuell i en småstad?

– Väldigt smärtfritt då jag framför allt hade förstående vänner och familj. Jag tror det är en fördel att komma ut tidigt, jag var nästan 16 år. Sen har jag alltid stått stadigt och varit rakryggad i mig själv, det har aldrig varit viktigt för mig vad andra tycker.

2009 flyttade John på kort varsel till Stockholm efter att ha blivit headhuntad till ett jobb på Hugo Boss. Efter några år hittade han kärleken.

 

– Johan och jag blev ihop 2014. Vi skulle ha gift oss i somras men pandemin satte stopp för bröllopet. Vi vill kunna fokusera på glädjen och kärleken i ceremonin och inte på att hålla avstånd.

De ansökte om att få bli familjehem, som de beskriver vara en uppgraderad och modernare variant av fosterfamilj.

– Efter intervjuer och kontroller väntade vi på att bli matchade med ett barn som skulle passa oss som familj. Efter två och en halv månad kom Miriam, 11 månader, till oss.

Hur var det att bli pappa?

– Helt fantastiskt och otroligt omvälvande. Det är inte jämförbart med något annat, ens liv förändras verkligen över en natt.

Finns det någon risk att hon kan tas ifrån er?

– Nej, vi visste redan innan att det skulle bli en uppväxtplacering, där vi vet att hon kommer vara kvar hela uppväxten. Vi har ansökt om att få bli hennes vårdnadshavare vilket betyder att vi blir hennes juridiska föräldrar. Vid en adoption måste hennes biologiska föräldrar själva vilja det och där är vi inte än.

 

John är själv adopterad från Colombia och snart ska han vara med i ett tv-program för SVT på just det temat.

– Det är mycket negativitet runt adoptioner just nu. Jag känner bara en enorm tacksamhet och är så glad att jag blev adopterad hit.

Vill ni ha fler barn?

– Det hoppas jag vi får möjlighet till, som samkönat par och framför allt som män finns det begränsade valmöjligheter. För mig känns det inte aktuellt att sätta fler barn till världen när det finns så många som behöver och drömmer om en familj att få växa upp i. Familjehem har varit bra för oss och blir vi sugna på ett barn till är det den vägen vi kommer gå igen.

John Valencia

Ålder: 35 år

Yrke: Driver egna företag inom digitala medier med fokus på sociala medier.

Förebild: Mina föräldrar

Vad behöver världen mer av: Värme, kärlek och förståelse. Inte vara så snabba på att döma andra.

Favoritserie: Brothers and sisters.

Blogg: Pappapappadotter.se med cirka 15 000 unika besökare varje vecka.

Vad vill du ha ut av 2021: Vill väldigt gärna gifta mig med Johan, må bra med min familj och fortsätta jobba med att få uttrycka mig digitalt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa