Fredrik, som inte vill att vi skriver hans efternamn, jobbar åt Securitas, det företag som anlitas för att sköta parkeringsövervakningen åt Motala kommun.
– Min viktigaste uppgift är att främja trafiksäkerheten. Att bilar inte står för nära övergångsställen och vägkorsningar eller på huvudleder.
I sådana fall försöker han i mån av tid få tag på föraren så att fordonet snabbt kan flyttas.
– Det har hänt att jag gått in i affärer och frågat. Det känns inte bra att lämna en bil som står farligt till. Hittar jag föraren talar jag om var han eller hon kan parkera i stället. En del blir arga, men de flesta är tacksamma.
I Fredriks uppgifter ingår också att ”lappa” bilar som står felparkerade eller där avgift inte betalats. Här har parkeringsvakterna numera mobiltelefonen till hjälp.
– Jag skannar in registreringsnumret och får svar på om avgiften är betalad.
Det är ett smidigare arbetssätt än tidigare då parkeringsbiljetter skulle kollas genom vindrutan.
– Särskilt på vintrarna, ibland fick man skrapa bort snö och is för att se något.
Hur reagerar de som får en felparkeringsavgift?– Att bli lappad är inte roligt, det har jag full förståelse för. De flesta inser att de gjort fel. Men jag har också fått höra att jag är ett dumhuvud, en idiot och clown och att jag borde skaffa mig ett riktigt jobb, säger Fredrik som menar att glåporden har minskat i Motala.
Vilken är den vanligaste ursäkten?– ”Jag skulle bara in med en matkasse, jag skulle bara hämta en grej” och liknande, säger Fredrik och berättar att parkeringsvakten väntar vid fordonet i sex minuter innan lappen skrivs.
– Men står fordonet på ett farligt eller hindrande ställe skriver jag direkt.
Var har ni mest att göra i Motala?– Det finns vissa problemgator. Som Klockarevägen sedan lasarettet började ta betalt för personalens p-platser. Särskilt i t-korsningen mot Skogstorpsvägen. Man får inte parkera närmare korsningen än tio meter från något håll. Det är viktigt eftersom många skolbarn rör sig där. Och Akacialiden är alltid fullparkerad under arbetsdagar och har blivit rörigare sedan Linden-parkeringen försvann.
Vilka råd vill du ge bilister?– Läs trafikskyltarna. Uppdatera dig, ta reda på vad som gäller när man parkerar vid korsningar och så vidare. Allt det här ingår ju i utbildningen när man tar körkort. Men för många börjar det bli länge sedan de gjorde det.
Vilka är fördelarna med jobbet?– Det är fritt och man ser positiva resultat av det man gör. Som vid Norra Herrgårdsgatan, där har det blivit mycket säkrare sedan vi informerat och skrivit ut lappar. Och numera får vi mer uppskattning än skit. Jag får ofta höra ”Det är bra att ni finns.” Så är det, för hur skulle det vara om vi inte fanns? Det tror jag de flesta förstår.
Vilken utbildning har ni?– En månad med både teori och praktik. Den var jättebra och jag har mycket nytta av den. Någon gång kan det ändå hända att jag själv blir osäker, då tar jag reda på vad som gäller innan jag gör något. Det är bättre att fria än att fälla. Ibland kan skyltningen vara oklar, då rapporterar jag det till kommunen och säger att jag inte känner mig bekväm med att skriva felparkeringslappar där.
Tuffaste uppgiften hittills?– I Varamon i somras när så många åkte ner och badade och det stod bilar överallt. Jag lappade bara för bilar som utgjorde hinder eller fara. Det måste ju vara fritt för utryckningsfordon, några gånger fick jag ringa bärgare direkt.