Över 500 anställda berörs när kommunen vill organisera om

Köken, städ, vaktmästare och parkarbetare. Hälsoskyddsinspektörer, projektledare och va-arbetare. Många berörs när kommundirektören vill organisera om – redan till årsskiftet.

Att hantera vattenläckor, som den i Brinken, ligger på kommunens personal. Nu föreslås där en stor omorganisation.

Att hantera vattenläckor, som den i Brinken, ligger på kommunens personal. Nu föreslås där en stor omorganisation.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala2024-06-12 05:30

Samhällsbyggnadsförvaltningen hanterar i dag allt från bygglov och miljöskydd till räddningstjänst och parkeringar. I Motala finns också tekniska serviceförvaltningen som sköter själva driften, avfall, måltidsenheten och städ. Totalt har de mellan 500-600 anställda.

Men den organisationen är hur det är i dag.

– Vi pratar mycket om en ny riktning för framtiden och för kommunens utveckling. Vi måste hitta vägen vidare efter Lalandia och efter den här stadsutvecklingsresan som nu tagit en annan riktning. Då ser vi ett stort behov av att ta tag i vår drift och utformning av vår offentliga utemiljö, säger kommundirektör Peter Ingesson.

Förändringen som man vill göra bottnar också i de mätningar som gjorts som pekar på att Motalaborna har låg tilltro till kommunen, låg grad av stolthet för sin hemkommun och för kommunen som arbetsgivare.

– Man retar sig på mycket av det som kommunen utför, genomför eller inte genomför, säger han.

Förslaget innebär att samhällsbyggnad och tekniska slås ihop till en enda förvaltning. Under den tilltänkte förvaltningschefen Pedro Gustafsson (i dag chef för samhällsbyggnadsförvaltningen) tänker man sig fyra verksamhetsområden; Samhälle som ska sköta underhåll och projektledning, Drift som hanterar all utemiljö, vaktmästare och städ, Måltid som sköter köken samt Vatten och Avfall.

– De kommer att hantera skötseln av kommunens alla tillgångar, säger Peter Ingesson och påpekar att de grönytor och byggnader som man har i dag och iordningställer framöver måste skötas så att Motalaborna blir nöjda.

Han förklarar att en del av kommunens arbete också handlar om att se över vad kommunen ska äga. Motala har ett stort underhållsbehov, enbart inom skola och förskola handlar det om ett antal 100 miljoner de närmaste åren. Peter Ingesson menar att det aldrig får handla om ifall kommunen har råd med underhåll eller inte. Då måste man istället förändra mängden ytor.

– Det ser vi nu inom förskolan där vi har färre barn samtidigt som många lokaler behöver ses över. Men lokalerna är för små. Det blir bättre och billigare skötsel och drift om vi bygger nytt och större, säger han och tar Karlslund och Borensbergs nya förskola i Bråta hagar som exempel.

Kommunstyrelsen ska nästa vecka ta upp frågan om ny organisation. Förslaget är att kommundirektören får i uppdrag att genomföra förändringen till årsskiftet.

Det är snabba ryck, varför?

– Det handlar om att vi redan nu behöver fördela budgeten som fullmäktige ska besluta om i augusti, säger han.

Allt är dock inte klart. Hur man ska dela upp skötseln av ute- och innemiljö, alltså exempelvis parkskötsel och snöröjning kontra vaktmästarna, är inte helt löst. En idé är att istället dela upp i små- och storskaligt.

– Här finns många medarbetare i dag och där kanske vi behöver djupdyka lite mer, säger Peter Ingesson som dock menar att det finns en otydlighet där redan i dag.

Det blir en väldigt stor organisation. Hur ser du på det?

– Samtidigt blir den ganska liten jämfört med bildnings- eller socialförvaltningen. Men här handlar det om att vi behöver öka effektiviteten och genomförandet, säger han.

Som verksamhetschefer i den nya organisationen tänker man sig Jonny Hammer (i dag på projektledningsenheten), Anders Edholm (i dag va-chef), Fredrik Feldt (i dag förvaltningschef på tekniska) och Tomas Hemmingsson (i dag kostchef).

Det blir många män, varför?

– Det är en aktiv fråga som vi diskuterar, men vi har en skev struktur. Och vi kommer ju sätta en del enhetschefer på nivån under också, säger Peter Ingesson.

Det nya förslaget har väckt blandade reaktioner enligt kommundirektören. Han medger att såväl tidsplan som inriktning ifrågasatts. Nu är dock hans bild att man fått mycket positiva gensvar.

– Vi har haft facklig samverkan och är i huvudsak överens.

Blir det några förändringar i antalet anställda?

– Det blir fyra färre chefstjänster, men det kan bli ytterligare några, säger han och tillägger att om det blir några förändringar längre ut i organisationen återstår att se utifrån vilken samordning som kan göras.

– Men det ligger inga ytterligare besparingar i den här organisationen. Till skillnad från regionen som lägger ett varsel på 900 anställda så bygger vi en organisation med det som vi har, säger Peter Ingesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!