– Jag vet inte hur det har sett ut där innan, men det är inte ovanligt att stora flockar gäss samlas nu på hösten. Antingen för att flytta, eller för att tillbringa vintern ihop på nåt kargt fält ute på slätten.
Claes Nilsson är reporter vid Correns redaktion, men också väldigt kunnig om fåglar. Han berättar att det inte alls är ovanligt att gässen samlas den här tiden på året.
Vad avgör om de flyttar söderut eller stannar kvar i Sverige?
– Vädret. Så länge den värsta snön och isen håller sig borta stannar de flesta gässen kvar, men blir det riktig vinter drar de sig söderut. Förra vintern var relativt snöfattig – ute på åkrarna fanns tusentals gäss av olika arter, bland annat kanadagäss.
Om de flyttar, vad är vanligaste destinationen?
– Södra Sverige, Danmark och Tyskland.
Att de samlats just på den här platsen, i Motala Ström ganska nära villaområden, vad är anledningen till det?
– Kanske för att det finns gott om föda i sjön eller i närheten. Många kanadagäss är vana att leva relativt nära människor och har inga problem med stadsmiljöer.
Kanadgäss
Kanadagås är en fågel inom släktgruppen gäss med sin ursprungliga utbredning i Nordamerika men som genom introduktion nu har en stor population i Europa och även i Nya Zeeland. Många nordeuropeiska kanadagäss är halvtama och håller till i parker och dammar nära människor.
Källa: Wikipedia