– Jag tänkte "va, krabba här mitt på gatan– det kan inte vara möjligt", säger Eero.
Eero Henttunen var på väg hem från Brödernas i Gallerian där han hade ätit en hamburgare och druckit lite öl i torsdagskväll. När han hade gått ett par meter från Brödernas i riktning mot Gamla stan såg han hur det rörde sig.
– Jag såg hur det var någonting som kravlade mot väggen och försökte gömma sig. Jag har varit mycket på västkusten sedan jag var liten och fiskat både krabbor och hummer. Jag plockade upp den och reagerade på att jag inte alls kände igen krabban. Den hade både vita och lurviga klor.
Han och en kamrat började söka på internet för att få fram vad det var vad för krabba och när de insåg att det var en kinesisk ullhandskrabba ringde varningsklockorna. Arten bedöms nämligen vara invasiv. På Havs- och vattenmyndighetens hemsida står följande: Tips: Avliva den snabbt, till exempel genom att krossa den med en sten.
Eero rapporterade in till myndigheten att han hade hittat den, tog hem den. Väl hemma hos honom dog den några dagar senare.
– Efter tio minuter ringde de upp mig från Göteborgs marinbiologiska laboratorium och undrade om jag hade den, om den levde eller var död. Jag försökte hålla den vid liv. Men den dog och då ringde jag till dem igen och då sa de från laboratoriet att jag skulle lägga in den i fryspåse och frysa in den.
Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, är den expert som varit i kontakt med Eero. Han berättar att arten absolut inte hör hemma i svenska vatten. Ser man en ska man göra precis som Eero gjorde. Rapportera in den och sedan döda den.
– Man ska skriva in på Rappen, vårt inrapporteringssystem. Sedan avliva den. Den ska absolut inte släppas ut i vattnet igen.
Hur tror du att den hamnat på en gata i centrala Motala?
– Det är svårt att säga exakt hur den tagit sig dit. Vi tror att den har vandrat genom Göta kanal från Vänern till Vättern sedan upp på gatan. Den kan gå långt även på land så det är inte konstigt att man hittade den på gatan.
Vad kan ske om krabban skulle sprida sig i Vättern?
– Det här är en invasiv främmande art på grund av att den nere i Europa är ett jätteproblem. Än så länge har vi inte en särskilt stor population i Sverige men det har gjorts enskilda fynd. Det som kan hända om en sådan här art får fäste är att den kan påverka ekosystemet genom att konkurrera med inhemska arter om att äta upp maten exempelvis.