Vi har tidigare skrivit om förskolan och den förestående evakueringen som är planerad till slutet på maj, början på juni. Den främsta orsaken till flytten, enligt rektor Åsa Malmberg, är en omfattande vattenläcka. Men det finns även andra brister i inomhus- och utomhusmiljön och det har påträffats PFAS i marken.
Nu har förskolan drabbats av ett nytt problem – råttor.
I fredags skickade Malmberg ut ett brev till vårdnadshavare att man påträffat spår av råttor i, bland annat, förrådsutrymmen. Ett saneringsföretag har placerat ut fällor på platser där barn och pedagoger inte ska kunna komma i kontakt med dem. Eftersom åtgärder nu är vidtagna fortsätter verksamheten som vanligt, står det i brevet.
När exakt problemen uppmärksammades kan inte rektorn säga.
– Det uppdagades när vi såg råttbajs, eller musbajs trodde vi att det var. Men vi har haft Nomor ute (skadedjursbekämpningsfirma, reds anm.) De säger att det var råttor.
Hur känns det att behöva hantera den här situationen med tanke på allt annat?
– Det är klart att det inte är kul. Det var verkligen inte det här vi behövde.
Har ni sett råttor inne i förskolelokalerna?
– Ja det har setts råtta fysiskt i lokalerna, säger Åsa Malmberg men uppger att det har skett vid ett tillfälle kvällstid när inga barn vistades där.
Hon bekräftar också att det har påträffats råttspillning i besticklådor i ett kök.
– Det är jätteolyckligt att det varit så, men det fann personalen.
Vilka reaktioner har du fått från vårdnadshavare?
– Jag tror inte att någon tycker att det är trevligt så klart. Det har tidigare varit ett problem, för flera år sedan, och det här är verkligen ingenting man vill.
Enligt rektorn har förskolan vidtagit flera åtgärder. Förutom extern hjälp med skadedjursbekämpning, som även följts upp, har lokaler städats, bestick diskats noggrannt och placerats i lådor med lock.
– Efter det har vi inte sett några spår av råttor, eller att de ätit på något.
Nilla Downey, samordnare hälsoskydd på Motala kommun, uppgav under onsdagen att man kommer att göra ett besök på förskolan för att se så att åtgärderna fått effekt. Förutom skadedjursbekämpning ska även avloppsrör ha setts över och ojämnheter i fastigheten gjutits igen.
Att råttor tar sig inomhus på våren upplever inte Downey som särskilt vanligt.
– Det är i alla fall inte ett problem som kommer till vår kännedom så här års, säger hon.