Omfattande frånvaro oroar skolpolitiker

16 grundskoleelever är borta mer än hälften av skoltiden. Nu vill politikerna höra rektorer och elevers syn på vad som behöver göras.

Omfattande frånvaro är ett problem i Motalas skolor.

Omfattande frånvaro är ett problem i Motalas skolor.

Foto: Henrik Radhe

Motala2016-04-14 11:00

Förra året beslutade bildningsnämnden om en handlingsplan för hur man skulle hantera elever i grundskolan med omfattande frånvaro. Det kan handla om elever som är borta från skolan på grund av sjukdom, depression, funktionshinder, social problematik eller andra orsaker. En genomgång nu visar att totalt 16 elever har en omfattande frånvaro och är borta mer än hälften av sin skoltid. 14 av dem går på högstadiet och av dem har tio stycken haft en omfattande frånvaro i olika omfattningar sedan förra våren.

– Vi tycker att det här låter mycket, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Hemundervisning

Handlingsplanen som politikerna beslutat om säger att så fort en elev är borta från en lektion utan att man gjort någon frånvaroanmälan så kontaktar skolan föräldrarna. Om den ogiltiga frånvaron fortsätter så görs en anmälan till rektor och till bildningsnämnden. Man har också möte med familjen för att göra en åtgärdsplan. Är det frånvaro som beror på sjukdom kan man erbjuda hemundervisning.

– Fortsätter frånvaron finns en rad åtgärder som vi kan göra. Det handlar om insatser från både skolan, socialtjänst, fritidsenheten och kultur. Vad som erbjuds anpassas efter den enskilde eleven. Det finns skolor som tar in extra personal för att hjälpa elever med omfattande frånvaro att komma till skolan, säger grundskolechef Kristina Stenvall.

Fördjupad utredning

Politikerna har reagerat på vad de menar är ett alldeles för stort antal frånvarande elever. Därför har de begärt att tjänstemännen ska göra en fördjupad utredning.

– Alla de här eleverna har olika insatser från skolan, socialtjänsten eller vården. Men frågan vi ställer oss är om det räcker eftersom frånvaron fortfarande är hög, säger Nicklas Rudberg.

I den fördjupade utredningen ingår att samtliga rektorer ska få ge sin personliga bild av frånvaron, dess orsaker, omfattning och de åtgärder som finns tillgängliga.

– Men det finns också en önskan om att höra vad de berörda eleverna säger. De är ju bäst på att svara på om det saknas några insatser, säger bildningschef Johnny Thorén.

Hans förhoppning är att de ska kunna redovisa sin utredning för politikerna redan vid månadsskiftet april-maj. Och frågan är angelägen även för beslutsfattarna.

– Vi vet att det blir svårare och svårare att komma tillbaka ju längre man varit borta. Därför är det här ett väldigt viktigt arbete, säger Nicklas Rudberg.

Omfattande frånvaro

När en elev har haft över 10 % ogiltig frånvaro, eller över 20 % giltig frånvaro ska rektor göra en anmälan till bildningsnämnden.

Det kan vara både giltig (sjukdom, ledighet etc.) och ogiltig frånvaro (skolk).

Politikerna följer varje år upp anmälningarna.

I mars var 16 elever aktuella med en frånvaro på över 50 procent. Av dem var 14 högstadieelever och två mellanstadieelever.

10 av högstadieeleverna hade varit aktuella sedan förra våren. Andelen frånvaro har varierat på dessa elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om