Oklara turer kring alkoholförslaget

Socialnämnden avgör frågor om alkoholtillstånd, men när krögarna ville ha längre öppettider var det plötsligt inte ett socialnämndsärende. Det ansågs vara en näringslivsfråga och att krögarna skickat sitt brev fel.

Krogarnas öppettider blev till slut en näringslivsfråga.

Krogarnas öppettider blev till slut en näringslivsfråga.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX SVENSKA DAGBLADET

Motala2018-04-05 19:30

I november skickade ett antal krögare en skrivelse till socialkontoret där man önskade få tillstånd att ha öppet till 03 istället för 02 för att slippa konkurrensen från Linköpings uteliv. Ingvar Ståhl (S), vice ordförande i socialnämnden svarade då i en intervju att han skulle ta upp frågan i myndighetsutskottet, men att det handlar om alkoholpolitik och att hans tvivlade på att krögarna skulle få gehör.

– Jag var skeptisk. Jag trodde varken att polisen eller våra alkoholhandläggare skulle säga ja till det här, säger han i dag.

Socialnämnden är den nämnd som hanterar frågor om alkoholtillstånd. Det var också de som 2016 tog beslut om nya riktlinjer för serveringstillstånd, ett förslag som sedan klubbades av kommunfullmäktige. I riktlinjerna finns generella regler för bland annat krogarnas öppettider.

Trots det hamnade krögarnas förfrågan inte hos socialnämnden. Två månader senare stämplades skrivelsen in igen som inkommande post till kommunstyrelsen och därefter beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att frågan skulle utredas och skickas på remiss. Remissinstans blev bland annat socialnämnden. Den tjänsteman som skrivit fram ärendet är kommunens jurist, Helena Göransson.

– Det är fullmäktige som slutligen beslutar om riktlinjerna och innan de beslutar måste det beredas, men jag vet faktiskt inte varför det är kommunstyrelsen som har hanterat det här, säger hon.

Enligt henne kan inte kommunstyrelsen själv bereda ärendet utan måste ha ett yttrande från just socialnämnden.

– Det är inte särskilt vanligt att det går till så här, men man kan göra så. Det viktiga är att socialnämnden får yttra sig, säger Helena Göransson.

Socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) är dock övertygad om att de enbart ska vara remissinstans och att ärendet ska ligga hos kommunstyrelsen.

– Det är fullmäktige som har tagit riktlinjerna och kommunstyrelsen är deras beredande organ. Dessutom kommer det här från krögarna och krögarföreningen ligger under Tillväxt Motala och de ligger under kommunstyrelsen. Det är en näringslivsfråga och sådana frågor hanteras av kommunstyrelsen, säger hon.

Så det här är inte en fråga om alkohollagens tillämpning utan om näringslivets önskemål?

– Jo, det är en fråga om hanteringen av alkohollagen, men i lagen står det inte något om öppettider. Det gör det i riktlinjerna som är tagna av fullmäktige. Sedan är det är ju näringslivet som har skickat frågan, säger Anne-Lie Liljedahl.

Men krögarna har ju vänt sig med sin fråga till er, varför hamnar den då i kommunstyrelsen?

– De borde ha vänt sig till kommunstyrelsen. Att de har kommit till oss beror på okunskap hos dem, säger Anne-Lie Liljedahl.

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth (S) håller med Liljedahl.

– Riktlinjerna är tagna att fullmäktige och därför är det kommunstyrelsen som bereder dem. Men det är också en näringslivsfråga, säger hon.

Så det är inte i första hand en fråga om alkoholpolitik?

– Vi anser att det också är en fråga om näringslivet. Det väger så tungt att socialnämnden inte själva kan ta beslut. Det är ändå en fråga som skulle komma till kommunstyrelsen och fullmäktige, säger Camilla Egberth.

Er jurist säger att det här inte är en särskilt vanligt hantering av ett sådant ärende, vad säger du om det?

– Det kanske det inte är, men vi har valt att hantera det så här, säger Camilla Egberth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om