Ökat intresse för yrkesutbildningar

Från några enstaka sökande till ett avvärjt krishot. Yrkesprogrammen har fått en ordentlig uppsving i årets gymnasieval.

Efter flera krisår har nu intresset för industriprogrammet ökat.

Efter flera krisår har nu intresset för industriprogrammet ökat.

Foto: Matt Rourke

Motala2016-02-22 16:00

2011 var läget kritiskt för flera av Motalas gymnasieprogram. Industriprogrammet hade alarmerande dåligt söktryck och nedläggningshotet var påtagligt trots att industrin gång på gång bedyrade att de behövde utbildad personal och att det definitivt fanns jobb att få.

Trendbrott

Också övriga yrkesprogram på Carlsunds utbildningscentrum i Motala har haft det tufft med antalet sökande. Men nu ser det ut att ha kommit ett trendbrott.

– Det är väldigt glädjande statistik. Förra året hade vi tre förstahandssökande på industriprogrammet, men i år har vi elva stycken. Problemen har funnits länge och det vore väldigt kul om det vänder, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Fortsätta jobba

Vård- och omsorgsprogrammet har gått från 16 till 28 sökande och barn- och fritid från 13 till 31 sökande. Också intresset för lärlingsutbildningar har ökat, från 12 sökande förra året till 29 stycken i år. Från politiskt håll hoppas man nu att det verkligen är en negativ trend som vänt.

– Carlsund fick ett tydligt uppdrag av oss att tydligare marknadsföra sig själva och jobba med att få fler elever. Det känns jättebra att det arbetet nu börjar synas. Samtidigt kan vi inte slå oss till ro med detta. Vi måste fortsätta jobba på så här, säger Nicklas Rudberg.

En annan förklaring som bildningschef Johnny Thorén för fram är att yrkesprogrammen i den senaste omgörningen av gymnasiet fick en negativ stämpel för att inte vara högskoleförberedande längre. Den bilden är nu förändrad.

– Man kan läsa till så att man blir behörig och det budskapet tror jag slagit igenom nu, säger han.

Bygg minskar

Viss oro finns dock när det gäller byggprogrammet. Där har man under många år haft ett väldigt högt söktryck, men där minskar nu elevernas intresse. Politikerna misstänker dock att någonting blivit fel i statistiken.

– Vi måste titta på det och få en förklaring. Regionen står inför många stora byggprojekt framöver som exempelvis Ostlänken så det kommer ju att finnas jobb, säger Nicklas Rudberg.

När det gäller Platengymnasiet ser sökandet fortsatt bra ut. Ett orosmoln finns också då och då handlar det om humanistiska programmet.

– Där har vi tyvärr bara fyra sökande. Förhoppningsvis kan vi ändå erbjuda programmet och att man löser det genom att de läser tillsammans med samhällsprogrammet. Det brukar gå att lösa det så, säger Nicklas Rudberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om