Nu har personalen på hemtjänsten Enhet Centrum gått ihop och gjort en skrivelse riktad till ”Berörda politiker i Motala kommun” för att berätta om hur de upplever sin arbetssituation.
I brevet anger de exempel på förändringar som de ser som försämringar.
– Det har varit en följetong så länge att man tröttnar till slut, säger Ann Stamfält som är den som formulerat skrivelsen till politikerna.
Så här exemplifierar de en situation:
”Under morgonen larmar en brukare som har andningssvårigheter. Någon av cirka 20 stycken personal har brukarens nyckel. Är det helg finns inga arbetsledare på plats, personalen har ingen möjlighet att via datorn snabbt ta reda på vem som har nyckeln och snabbast kan ta sig till brukaren. Det kan ta upp till 20 minuter innan man lyckats ta reda på detta.”
Ett annat problem är bemanningen och vikarietillsättningen.
Många upplever stress både inför sin jobbhelg och inför sin lediga helg. De skriver att oron inför jobbhelgen smyger sig på redan i mitten av veckan med funderingar på hur många man kort man kommer att vara i helgen. Inför en ledig helg finns funderingar på om man vågar planera något eller om man kommer att bli inbeordrad att jobba.
Så här menar de att det kan gå till:
”En personal ringer och sjukskriver sig 06.45 en lördagsmorgon. Arbetspasset startar 07.15. Enheten skickar en beställning till bemanningscentrum som, ibland upp till 30 minuter senare, återkommer med beskedet att ”tyvärr, det finns inga vikarier”. Då måste gruppen börja planera om dagens arbete och sprida ut den frånvarandes ärenden på övrig personal. Eftersom endast arbetsledare kommer åt planeringsverktyget LapsCare och dessa inte jobbar helg måste personalen sätta sig med samtliga ärendelistor för att se hur man på bästa sätt ska lösa dagen. Det stjäl värdefull brukartid. Brukarna får inte den tid de är beviljade för att personalen har ägnat tid åt personaladministration.”
Ett stort stressmoment för alla är personalgruppens scheman. Arbetstider ändras utan att berörd personal tillfrågas. Förändringarna gör att många upplever att det är svårt att planera något utanför arbetet.
Även detta ger de ett exempel på i sitt brev till kommunpolitikerna:
”En ensamstående mamma försöker planera in fritidsaktiviteter för sina barn. Enligt sitt schema ser hon att måndagar är en bra dag. varannan måndag ledig och varannan måndag slutar arbetsdagen 12.30. Hon betalar in fotbolls- och ridskoleavgifter för en termin och barnen ser fram emot sina aktiviteter. Efter fyra veckor ändras schemat och måndagar fungerar inte alls längre. barnen blir besvikna och dyra avgifter har betalats, nu helt i onödan.”
Rolf Hansson (V), ordförande i personalnämnden har svarat på skrivelsen.
– Det känns som att vi fått lite respons, säger Ann.
Som en följd har hon och ett arbetsplatsombud blivit inbjudna till ett möte med Anne-Lie Liljedahl (S), ordförande i socialnämnden och Patrik Sikt, verksamhetschef för äldreomsorgen.
– Nu kan vi sitta öga mot öga och berätta hur vi har det. Då har vi kommit en liten bit på vägen, säger Ann.