Oenig Göta hovrätt dömde kommunalrådet för våldtäkt

Han ville bli frikänd - men en oenig domstol fällde honom. Hovrättsdomen mot Kåre Friberg (M) blev 2,5 års fängelse.

Kåre Friberg ville bli frikänd, men fick ett lika långt straff av Göra hovrätt som av tingsrätten.

Kåre Friberg ville bli frikänd, men fick ett lika långt straff av Göra hovrätt som av tingsrätten.

Foto: MVT/TT Arkivbilder

Motala2020-05-05 15:10

I Linköpings tingsrätt dömdes kommunalrådet från Motala till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt i ett fall och grov kvinnofridskränkning. Samtidigt frikändes han från två andra fall av våldtäkt.

Domen överklagades av både Friberg, som ville att domen skulle hävas, samt kammaråklagare Emma Högström och den målsägande kvinnan. De ville att han skulle dömas för fler brott och att straffet skulle skärpas.

Göta hovrätt dömer Friberg för samma gärningar som tingsrätten men anser att det är fråga om grov fridskränkning i stället för grov kvinnofridskränkning. 

– Att hovrätten dömer mannen för grov fridskränkning, i stället för grov kvinnofridskränkning, beror i huvudsak på att parterna inte har bott tillsammans. Denna bedömning påverkar dock inte brottets allvar eller straffvärde, säger hovrättens ordförande Martin Andersson i ett uttalande.

Målet rör brott mot en närstående kvinna mellan 2017 och 2019. Den grova fridskränkningen omfattar två fall av misshandel, sexuellt ofredande och två fall av ofredande.

Även i hovrätten döms Friberg för en av de tre våldtäkter som han åtalats för. Domstolen har gjort samma bedömning som tingsrätten när det gäller vad som är bevisat om gärningarna.

Advokat Hanna Lindblom uppgav på tisdagen att hennes klient var förtvivlad efter att han fått hovrättens dom.

– Han förnekar ju samtliga gärningar så det känns naturligtvis väldigt tungt för honom. Det är också en känsla av frustration att han inte nådde fram till hovrätten med den bevisning som vi hade åberopat, säger Hanna Lindblom.

Vad händer nu?

– Vi måste fundera lite grann. Teoretiskt sett går det att överklaga till Högsta domstolen men där behöver vi argumentera för varför de ska meddela prövningstillstånd. Det är nog inte omöjligt att jag gör ett försök att överklaga till Högsta domstolen.

Vill din klient överklaga?

– Ja, han är så enormt övertygad om sin oskuld. Han vill dra det här så långt det bara går.

Hovrätten var inte enig. Två av rättens fem ledamöter ville bland annat att Friberg skulle frias från våldtäkt och dömas till dagsböter. De båda nämndemännen ansåg att bevisvärdet i kvinnans uppgifter var lägre än vad majoriteten kommit fram till.

Under rättegången ifrågasatte försvarssidan kvinnans trovärdighet och lyfte fram att hon tidigare bland annat förnekat att hon utsatts för våld samt inte varit ärlig om vissa privata förhållanden.

I domen konstaterar hovrätten att omständigheterna försvårar bedömningen av målsägarens uppgifter men att hon har kunnat ge en rimlig förklaring till sitt beteende. Hennes berättelse anses därför ha ett högt bevisvärde och domstolen menar att den får starkt stöd av den övriga bevisningen som har lagts fram.

I fråga om fängelsestraffets längd anser hovrätten att det samlade straffvärdet uppgår till två år och sex månaders fängelse. Här har domstolen även tagit hänsyn till att Friberg kommer att förlora sina förtroendeuppdrag vid en fällande dom.

Domen kan överklagas fram till den 2 juni. 

Kåre Friberg ska kvarstanna i häktet tills fängelsestraffet kan verkställas.

Detta har hänt

Kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) greps den 7 november 2019. 

Tingsrätten dömde Friberg till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt i ett fall och grov kvinnofridskränkning. Han friades från två fall av våldtäkt och i delar av den grova kvinnofridskränkningen.

Både Kåre Friberg och åklagaren överklagade domen.

Den 5 maj 2020 dömde Göta hovrätt Friberg till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt och grov fridskränkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!