2020 inledde Motala kommun projektet ”Tomma hus”. Det visade sig att nästan 200 hus runtom i kommunen stod tomma. Efter inventeringen skickade kommunen ut brev till de olika fastighetsägarna med frågan om hur intresset var för att sälja, hyra ut eller kanske renovera för eget bruk. Anders Bengtson, landsbygdsstrateg, förklarar att det finns ett stort intresse för hus på landsbygden.
– Många vill få ett hus att sätta händerna i, renovera och så vidare, säger han.
Den första responsen efter brevet var inte riktigt vad kommunen hoppats på.
– Det var väl 20-tal fastighetsägare som hörde av sig. En del var inte intresserade av att göra någonting, en del var tacksamma att de fick en spark i ändan och nu skulle de ta tag i det.
Ett desto större intresse väcktes från allmänheten efter att projektet omtalades i massmedia. Många hörde av sig till kommunen, och var intresserade av ödehusen.
– Vi fick en lång lista från intressenter som gärna ville ta del av inventeringen. Men eftersom det finns en lag som heter GDPR är det jättesvårt att bara skicka ut den.
Lösningen blev i stället att samla intressenternas mailadresser, och skicka med dem i brev nummer två som gick ut till fastighetsägarna.
– Nu till vår stora glädje kan vi nog konstatera att mellan tummen och pekfingret är det 20 hus som fått nytt liv. Som har börjat renoveras, hyrts ut eller sålts. Jag hade hoppats på ännu fler, men vi får ändå vara nöjda med det. Det mest positiva är att vi väckt en tanke hos fastighetsägarna.
Projektet är inte avslutat. Markägarna har fått ett tredje brev, och snart även ett fjärde. Förhoppningen är att ihärdigheten ska ge resultat. Politikerna i den politiska arbetsgruppen för landsbygdsutveckling vill att projektet ska fortgå, uppger Anders Bengtson.
– De tycker att det här är så lovvärt initiativ så de ser gärna att vi försöker återkomma och göra en uppdatering av listan. Det lutar mot att vi tar tag i det men vi kanske avvaktar till hösten.
Varför är det då så många hus som står tomma? Anders Bengtsson berättar att de kommit fram till flera olika orsaker.
– Ibland är det oreglerade dödsbon, där man inte har bestämt sig vad man ska göra med huset. Ibland är man inte överens i släkten vad man ska göra. Ibland är det så att en hel gård har köpts upp och den som har köpt mest är intresserad av marken. Då blir huset ståendes.