– Vi har haft många turer fram och tillbaka och diskussioner kring det här ärendet, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) när frågan tas upp för andra gången i kommunfullmäktige.
Första gången, då förslaget var att ta bort taxan för bland annat trottoarpratare utanför butiker, skickades det tillbaka till kommunstyrelsen. Efter samtal med centrumhandlare fångades fler förändringar upp.
– Syftet med de förändringarna är att vi är tämligen överens om att vi ska inte ligga i överkant när det gäller taxor kopplat till serveringar och annat i Östergötland. Som det ser ut i dag, enligt de taxor vi har, ligger vi i paritet med betydligt större städer och det ser vi är kontraproduktivt.
Mark Henriksson tillägger:
– Vi vet att centrumhandeln har utmaningar och därför vill vi hjälpa till på de sätt som är möjliga och de här taxorna är ett avsteg därigenom.
Den 1 april tas höjningen på 100 procent, som i dag gäller under Vätternrundan och andra stora event i centrum, bort. Nuvarande "dubbeltaxering", där handlare får betala för både parkeringsplats och uteservering, försvinner också. Därtill blir det gratis för Motalas företagare att marknadsföra sig utanför sina butiker.
Mark Henriksson konstaterar att förändringen inte kommer att lösa alla problem som företagarna står inför och att utvecklingen av centrum måste fortsätta. Han lyfter fler bostäder och kommunal service som två exempel.
– Men steg för steg tänker jag att vi hjälps åt med att skapa ett levande centrum.
Samtidigt lyfter Nicklas Rudberg (S) att frågan om trottoarpratare är tudelad.
– Det finns en anledning till varför taxan har varit hög och det är ju för att bland annat synskadade har svårighet att ta sig fram. Då är det inte en tillgänglig kommun för alla, säger han.
Genom en dialog med funktionshinderrådet hade man fått in även det perspektivet, konstaterar S-politikern.
– Vi bör vara väldigt tydliga med att ge tjänstemännen i uppdrag att se till att det inte blir vilda västern med trottoarpratare när det blir gratis, för det kommer inte bli bättre för våra funktionshindrade.
Mark Henriksson menar att den frågan har varit uppe i både näringslivsutskottet och kommunstyrelsen.
– Det vi konstaterade i dialog med tjänstemännen är att det kommer inte bli vilda västern, utan det krävs fortfarande ansökan hos polis och liknande som reglerar det här.